Внесено е искане до НС за промени в Наказателния кодекс

Главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Организацията на евреите в България "ШАЛОМ" доц. д-р Александър Оскар, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев са внесли в Народното събрание писма до парламентарните групи, с които предлагат по-тежки наказания за престъпления от омраза. Това съобщиха от прокуратурата. 

Предложението е за промяна в Наказателния кодекс и засяга случаи на "проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология или насилствено изменение на установения от Конституцията обществен и държавен строй, опетняване на герба, знамето или химна на Република България или знамето или химна на Европейския съюз".

Осъдиха автор на книга за насаждане на религиозна омраза

Повод са няколко скорошни прояви на разпространение на фашистка идеология, казват още от държавното обвинение. В момента тези престъпления се наказват със затвор до три години или с глоба до 5000 лева. Според НК обаче, ако извършителят е пълнолетен и неосъждан, тoй понася само финансова санкция.

Вносителите на предложението за промяна в НК искат наказанието за този тип престъпления да бъде до пет години затвор.

"Тези престъпления са индикатор за опасна тенденция, която бавно, нo сигурно ще прокарва своя път, ако не среща подобаваща реакция от органите на държавна власт", пише в писмото до депутатите, цитирано от БТА.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.