Преди седмици неизвестни са успели да проникнат в база данни на просветното министерство

След удара по НАП - излязоха наяве и други хакерски атаки по държавни институции.

Преди седмици неизвестни са успели да проникнат в база данни на просветното министерство. Атакувано е и това на Външните работи. След безпрецедентната атака срещу сървърите на НАП,  при която бяха откраднати и пуснати в публичното пространство над 5 млн. ЕГН-та, в Приходната агенция започват масови проверки. Освен ГДБОП причините и щетите ще разследва и Комисията за защита на личните данни.

Очаква се да бъде пуснато приложение, чрез което да проверим дали и нашите данни са изтекли.

По информация на NOVA 20 дни преди атаката срещу НАП е хакната успешно и страницата на Министерството на образованието.

Адвокат на Кристиян: Той е невинен до доказване на противното (ВИДЕО)

„Държавните институции стават обект на кибератаки ежедневно. През последните два дни Министерски съвет беше обект на подобни атаки”, заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Държавата отпуска десетки милиони годишно за поддръжка на електронните системи. Заради масовата паника ще стартира приложение, което ще дава информация дали сме попаднали в изтеклите списъци. На по-късен етап ще се прави и проверка по ЕГН, но с допълнително потвърждение.

Пуснаха от ареста обвиняемия за хакерската атака

„За да защитим тази справка ще има СМС и ще има ограничение – от един мобилен номер да могат да бъдат направени само няколко справки”, каза още Росен Бъчваров.

Експертите от Комисията за защита на личните данни влизат на щателна проверка. Определят хакерският удар като най-големия теч на информация в страната.

Глоба от Комисията за защита на личните данни грози НАП

„Информацията, която е достъпна, е в много голям обем и е изключително сериозна. Това е най-големият теч в България и то от НАП. Така, че освен предписанията ще има пропорционална санкция”, каза още председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

По закон максималният размер на глобата е 2,5% от оборота, но таванът е 20 млн. лева.

Пропуските в работата на НАП се забелязват още на първо четене.

Започна одит на информационните системи на НАП

„В конкретния случай ние установяваме, че данните не са криптирани. Затова и достъпът е много по-лесен”, поясни Караджов.

„Няма неуязвима система. Нека да не героизираме тези, които изложиха данните на всеки един от вас на публичен показ и нарушиха правата ви”, заяви министърът на финансите Владислав Горанов.

Вече тече инициатива на граждани за колективен иск срещу НАП. Ако засегнатите искат обезщетение, трябва да си търсят правата индивидуално. И да докажат дали вредата е имуществена, или - не.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.