За първи път темата коментира и премиерът Бойко Борисов

Летище София отново в центъра на политически скандал. От БСП обявиха, че "започва последното раздаване на държавно имущество". За първи път темата коментира и премиерът Бойко Борисов. 

„С най-много точки в сряда беше определена като първа офертата на Летище Мюхнех”, каза министър-председателят на България Бойко Борисов.

Летище София с нов концесинер

Консорциум "Софт конект“ е избран да стопанисва столичното летище през следващите 35 години. В замяна държавата ще получава такса от близо 25 милиона евро годишно.

„Бяхме атакувани. Чухме и от най-високо ниво,че едва ли не даваме летището на турците. Те ще го затворят. Чудовищни неща се казаха. Ние обаче сме научени да бъдем търпеливи”, каза още Борисов.

„Започна последното разграбване на държавно имущество. Дали обаче министър-председателят знае, че Летищният оператор Мюнхен е 100 % собственост на Бавария. Нали уж държавата беше лош собственик”, заяви Димитър Данчев от БСП.

„Може би знаете,че свободната държава Бавария е най-богатата в Европа и това, че именно мюнхенския оператор спечели ме кара да съм оптимист”, поясни министърът на финансите Владислав Горанов.

Нов терминал, карго и паркоместа – част от офертите за концесията на Летище София

Опозицията вижда подводни камъни около бъдещия сценарий. Според тях- подписаният договор връзвал ръцете на дръжавата.

Управляващите положиха неимоверни усилия, че да не може никой след това да развали договора. Ако все пак той се развали, да се плати огромна сума”, поясни  Георги Свиленски от БСП.

Ако няма обжалване от страна на останалите 4-ма кандидати, договорът ще бъде сключен след 15 дни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.