За първи път се показват писма и документи, свързани с живота и делото на Апостола

България чества днес 182 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски. Хиляди хора се събират в родното му място - Карлово.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНЕТО НА 182 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ В СОФИЯ ВИЖТЕ ТУК

За първи път в родната къща на Васил Левски показват откритите наскоро в Османския архив в Истанбул писма и документи, свързани с живота и делото на Апостола на свободата.  Книжата са от 1872 година.

"Времето, когато все още Васил Левски не е заловен, но за турската власт вече е ясно, че той е главатарят на Комитетската организация и те насочват всички свои сили за неговото залавяне", каза директорът на къщата-музей "Васил Левски" - Карлово - Дора Чаушева.

Документите, които са писани на османски език, са част от турското разузнаване, което успяло да се добере до двете писма, които Любен Каравелов от Букурещ праща до Левски.

"Те по някакъв начин са попаднали в ръцете на османската власт и виждат, че има призив за вдигане на въстание в тези писма", каза още Чаушева.

182 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА АПОСТОЛА: Великите личности извън живота и смъртта

Единственият наследник на Левски, който и до днес живее в Карлово, е Стефан Караиванов. Огорчен от опитите за заличаване на историята, издава книга, предназначена за учениците, в която разказва кой е Апостолът на свободата. 

"Да се знае истината за този човек. Искам да помнят Левски, да го помнят през целия си живот, да го носят в своето сърце. Искам да помнят неговите завети и да вървят в неговите стъпки, така както той е правил за България", каза потомъкът на Левски - Стефан Караиванов.

Десетки изпълниха църквата “Свети Николай“ за тържествената молитва и поднесоха цветя в памет на майката на Апостола. Те поеха на шествие през целия град, по стъпките на Апостола.

"Плача като чета неговите писма. Трябва да имеме такава икона, да радва душите ни, че има такива светли образи, а ще почета паметта цветя на майка му", заяви Нина Бояджиева.

220 души от цялата страна пеша извървяха пътя на Левски през Стара планина. В Националния поход, продължил шест дни, се включи и Гергана Нейкова от Плевен.

"Пътят беше труден, но когато имаш желание, когато си воден от мисълта, че такъв велик човек като  Левски е минавал по същите стъпки като теб просто чувстваш вдъхновението да продължаваш напред и все напред", добави участникът в Националния поход “По стъпките на Левски“ - Гергана Нейкова.

"Левски определи бъдещата държава само с една дума – храм. Днес този храм е оплячкосан, а демократската република е превърната в декор, в който похитителите безчинстват. Да доведем децата тук, в Карлово, да ги научим, че не думи трябват, а дела", каза президентът на България - Румен Радев.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.