Назначен е нов директорски съвет, който се оглавява от Жаклен Коен

Министър Теменужка Петкова освободи целия съвет на директорите и досегашния изпълнителен шеф на БЕХ - Петър Илиев.

СЛЕД ОТХВЪРЛЕНАТА ОСТАВКА: Бизнесът поиска разследване на сделките на НЕК (ОБЗОР)

Името на Илиев, който е и директор на НЕК, беше замесено в скандала със скъпия ток за бизнеса. Неговата оставка беше поискана от работодателските организации заради съмнения за спекулации с цената на електроенергията на енергийната борса, като беше изтъкнато, че цената на тока за индустрията у нас е най-скъпият в целия ЕС. Бизнесът настоя държавата да се намеси, а енергийният министър разпореди проверки на КЕВР и КЗК.

Другите двама освободени от БЕХ са Петьо Иванов и Живко Динчев.

Назначен е нов директорски съвет, който се оглавява от Жаклен Коен, който е председател на съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй”.

„Не сме имали предварителна информация, не можем да коментираме. БЕХ трябва да се управлява не от дъщерните си дружества. Холдингът трябва да управлява дружествата, не те него. Петър Илиев е един от многото проблеми, които има българската енергетика. Част от това управление трябва да е на енергията, а не да имаме производство и дефицит. Това се отразява на цените. Работодателските организации не са променили своето мнение и затова сме подготвили още жалби”, каза Васил Велев, председател на АИКБ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.