Премиерът присъства на военноморско учение “Бриз 2019”

По време на дебатите за F-16 в парламента премиерът беше на посещение във Варна. Бойко Борисов се качи на фрегата, за да наблюдава учението на военноморските ни сили, а по-късно се срещна с огнеборците от пожарната в „Аспарухово”.

До борда на фрегатата „Верни”, намираща се в открито море, министър-председателят стигна с един от най-модерните ни моторни катери. Пред командирите от флота Борисов обяви, че до 3-4 месеца ще е готова поръчката за новите кораби.

„5 милиарда им трябват на военноморските сили, за да кажат, че са доволни, много години са загубени. Много години не е правено нищо. Аз това им казах – между кораба и „Хемус” правя „Хемус” на 100%. Мисля, че ще имаме възможност да си изпълним ангажиментите и към моряците. Добре е, че икономиката тегли напред. Има приходи в бюджета и можем да отделяме повече средства за доходи, за модерна техника”, каза министър-председателят Бойко Борисов.

В рамките на учението „Бриз 2019” български моряци гасиха пожар на кораб и спасяваха бедстващи хора в Черно море. 

Военноморските ни сили показаха и как се реагира при случай на нефтен разлив в морето и как се ловят трафиканти по вода. Страната ни участва в учението с 18 бойни и спомагателни кораба, 2 вертолета и 900 военнослужещи. Освен България в „Бриз 2019” се включиха още 11 държави, сред които Канада, Съединените щати и Турция.

Другата спирка, но този път на суша, беше обновената сграда на пожарната служба в квартал „Аспарухово”. От бившите си колеги Борисов поиска да му покажат стара каска – пластмасова с петолъчка като неговата преди години.

В четвъртък полицаи и пожарникари от Варна изразиха недоволството си от ниското заплащане на нощния труд. Премиерът призова синдикатите и ръководството на МВР да стигнат до консенсус на срещата си на 25-ти юли.

„Над 700 нови пожарни – най-добрите в Европа са купени по време на нашето управление. Над 700 нови автомобила, над 8 000 защитни облекла, още 3 000 се купуват сега. 30 пожарни, 6, от които сега се ремонтират, 24 са готови. Поел съм ангажимент с финансовия министър 10% от новия бюджет увеличение на всички доходи – да седнат МВР и да си ги разпределят. Кое да е за дневен, кое да е за нощен труд. В противен случай ето морякът ще каже „и аз искам за нощен труд”, а вие ще кажете „искаме за слънчево време”, добави Борисов.

Премиерът коментира и пускането под гаранция на обвинения за хакването на системата на НАП. По думите му щетата не е за тежка присъда и затова младежът е на свобода.

„От там нататък има специализирани органи, които работят много тежка защита. Най-човешки казано, защо не съдейства на служителите от ГБОП и да им разкодира машините и да проверят и да го оневинят. Моята молба е след като е невинен да отвори машините, да покаже сървърите на колегите, да му се извинят и да се приключи. Те в момента дни наред работят върху декриптирането на много добри защити, които казват, че не са виждали”, добави Борисов.

В края на посещението си в морския град министър-председателят разходи с колата си кмета на Варна. Двамата обсъдиха строежите на рибарското пристанище и пречиствателната станция в Златни пясъци.

 

Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16, омръзнаха ми борчове

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.