На 20 юли 1969 г. прозвучава легендарната реплика на Армстронг

Навършват се 50 г. от кацането на човек на Луната. За човешките стремежи в космоса Иво Тодоров разговаря с писателката Людмила Филипова, която отскоро е и дипломиран магистър по Астрономия.

На 16 юли 1969 г. екипажът на „Аполо 11” се отправя на едно революционно пътешествие, което ще промени човешката история завинаги. Първото кацане на Луната години наред буди съмнения и има конспиративни теории затова дали реално се е случило или е било заснето във филмово студио. Изстрелването на „Аполо 11” се излъчва на живо в 33 държави и се наблюдава от над 25 млн. души.

50 години от стъпването на "Аполо 11" на Луната

На 20 юли 1969 г. прозвучава легендарната реплика на Армстронг „Една малка крачка за човека, един голям скок за човечеството”.

„Тази стъпка ни даде един съвършено нов свят. По време на студената война един от най-важните начини за държавно превъзходство между Америка и Русия са космическите технологии. Америка много дълго време диша прахта на Русия. С първия спътник, с първото куче в космоса, Юрий Гагарин, първите безпилотни мисии на Луната - всичко това е дело на руснаците. Нека не забравяме и Международната космическа станция. През 1960 г. Джон Кенеди печели изборите след обещание, че ще върне американското превъзходство, със значими космически успехи. Увеличава бюджета на НАСА с 30 % и така започва мисията „Аполо”. 1969 г. е годината, която Нийл Армстронг става първия човек, който стъпва на Луната”, коментира Людмила Филипова.

Съревнованието между държавите отново се връща, но този път с участието на Китай. Китайската програма е изключително амбициозна. Тази година китайски апарат стъпи на обратната страна на Луната и само за последните няколко години Китай има 39 изстреляни ракети. Само една от тях е неуспешна.

Тръмп: Скоро ще поставим американския флаг на Марс

На въпрос какво не знаем за Луната и българската следа Людмила Филипова отговаря: „Това е нещо изключително интересно, което малко българи знаят. Трябва да запомним името проф. Виден Табаков. Той е един от най-изявените изследователи на НАСА и участва като ключова фигура в изработването на няколко първи по вида си самолети и ракети. Професорът е една от ключовите фигури, които са създали ракетите „Сатурн” и космическите кораби „Аполо”, с които 12 астронавти се разхождат на Луната. Трябва да отбележа, че има доста интересни планове за минодобив на естествения ни спътник. там могат да се добиват твърде редките на Земята хелий-3 и редкоземни метали, от които се произвеждат всички смартфони, компютри, медицинско и военно оборудване”, допълни Филипова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.