Въведена беше специална организация на движението в района

Над 200 хиляди души посетиха Роженския събор в Родопите. Затова се наложи и временно ограничение на движението в района.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

За желаещите да посетят фестивала беше осигурен обществен транспорт. Иначе, 3500 изпълнители разкриват магията на родопската музика от 4-те сцени на събора. От конкурс за най-красива народна носия, до кулинарно шоу за позабравени традиционни гозби.

Така премина вторият фестивален ден. кулминацията обаче предстои тази вечер с празнична заря и спектакъл на нестинарите край огъня на роженските поляни.

 

Започна националният фолклорен събор в Рожен (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Рожен дава силата за хоро, за песни, кой за каквото е дошъл. Аз съм доволна, че има хора, има песни, възраждане и обединение. България е била велика, нека да я направим още по-велика – с българската музика, с българските традиции. Нека не забравяме  откъде сме тръгнали и да не си прескачаме сянката, защото, който я прескочи си отива”, каза Валя Балканска.

 

На Рожен е и прабългарската школа за оцеляване „БагаТур”. Тя ще представи символите, уменията и традициите на нашите предци.

Заради събора е въведена специална организация на движението в района. Разработена бе транспортна схема с алтернативно преминаване през Лъки, Баните, Девин и в района на Рожен. Беше ограничено и движението между  Пампорово и Соколовци.

 

Репортери: Мартин Георгиев, Лора Инджова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.