Росен Желязков и сръбският вицепремиер направиха инспекция на аутобана

Магистрала ще свързва София с Белград до края на 2021 година. транспортният министър Росен Желязков, заедно със сръбския вицепремиер и ресорен министър Зорана Михайлович направиха инспекция на част от аутобана „Европа” на сръбска територия. двете държави дадоха заявка за по-бърз и сигурен граничен контрол.

„Тази среща се състоя на най-удачното място. Искаме да облекчим трафика и да намалим задръстванията. Радваме се, че и България строи магистрала и пътуването за всички турсити ще е по-лесно”, коментира Зорана Михайлович, вицепремиер на Сърбия.

А нашата страна с бързи темпове изгражда трасето от 32 километра - от Драгоман до границата при "Калотина". Проектът е на стойност малко над 232 милиона лева и ще е част от магистрала Европа.

Катастрофа с турски граждани на магистрала „Тракия” (СНИМКИ)

„Амбицията ни е това да се случи до 2021 година. Заедно се надяваме, че със стремежа на Сърбия да стане пълноправен член на ЕС и нашия стремеж да влезем в Шенгенското пространство, ще намалят и административните пречки”, заяви транспортният министър Росен Желязков.

До края на 2025 се очаква да бъде готово и ЖП трасето за връзка със Сърбия. Росен Желязков увери, че по границите няма проблем по отношение на киберсигурността и всички пътуващи трябва да са спокойни за личните си данни.

Репортер: Ивелина Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.