Това показа проверка на екип на NOVA

Изминатото и оставащо разстояние по магистрала „Струма“ са относителни понятия. Табелите, които указват километрите, си противоречат по целия аутобан и разминаването на места е от над 11 километра. От агенция „пътна инфраструктура“ се зарекоха пред нова, че скоро ще изчистят грешките.

Бизнесменът Иван Киров е човекът, който първи забелязва разминаването  И ни подава сигнал. „Просто е много смешно, тъй като има разминаване при положение, че табелите трябва да индикират абсолютно една и съща стойност”, коментира той.

Монтираха рамка на тол системата на „Струма” (СНИМКИ)

Наш екип тръгна на импровизирана инспекция. Началото е след кръговото кръстовище до Благоевград. И веднага се натъкваме на първото объркване. По магистрала „Струма“ разстоянието се измерва по два начина. Според голямата табела до София остават 100 километра. След 100 изминати метра с колата столицата се оказва доста по-близо.

Малко по-късно пътят ни отново се удължава и има 95 километра до входа на София. На 72-рия километър според малкия знак, до София остават 83. На 58-ия – 69.

С наближаването до столицата разликата в разминаването намалява. И вече е 2 километра. Непосредствено преди София противоречието е само от 1000 метра.

Промени в движението по АМ „Хемус”

От Агенция „Пътна инфраструктура“ имат обяснение за объркванията. Твърдят, че се е получило в края на 2018-та, когато магистрала „Люлин“ стана част от „Струма“. Началото на аутобана се е преместило край Перник. Засега само малките табели са подменени и са верни. Предстои и поетапна подмяна на големите пътни знаци за разстоянието до София.

Репортер: Ивелина Драгнева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.