Магията на киното ни разкрива Антон Каракутев

София е Бостън, а НДК е в Москва. Питате се - как е възможно? В киното невъзможни неща няма. Как да разпознаем българските следи в холивудските продукции - на помощ идва човекът, който подбира снимачните площадки. На филмова разходка с Антон Каракутев се отправи Христиания Червенкова.

Лентата „Непобедимите” доведе плеяда холивудски знаменитости в България – Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Долф Лундгрен и Харисън Форд. И не само тази касова холивудска продукция.  Няма да повярвате, но рекламата за Световното първенство по футбол в Русия, която обиколи света, е снимана не в Москва, а в София. Тайните зад кадър ни разказва вътрешният човек от продукцията. Той е Антон Каракутев - диригентът, който предлага на режисьора снимачните площадки.

На Антон му хрумва идеята да прати Историческия музей в Москва. „Това е екстериорът на рекламата, а НДК е интериорът. Огромните фоайета са невероятни за едно огромно парти. Парти с едни от световните футболни легенди - Диего Марадона, Кафу, Висенте дел Боске и Щефан Ефенберг. Сюжетът на рекламата - четирите нации Испания, Бразилия, Аржентина и Германия се борят да откраднат купата и да я вземат за себе си”, разказва Каракутев.

Георги Стрезов - българска следа в новия сериал с Джордж Клуни

Рязко киното, сериалите и рекламите променят живота на Антон. „Преди 10 години моята професия не беше толкова популярна. Имаше бум на сериали, хората не знаеха. Сега е по-лесно да се снима”, посочи той.

Антон помага на Холивуд да се пренесе в малка България. На малкия и големия екран. В екшъна Механикът: Възкресение зрителят се наслаждава на любимия си екшън герой Джейсън Стейтъм и сексапила на Джесика Алба, но и разпознава от екрана Варна, София и връх Бузлуджа, където соцпаметникът е превърнат в хеликоптерна площадка.

Лентата „Живи Машини” е заснета изцяло в България. Фантастичен екшън, в който Антонио Бандерас се превъплъщава в агент, който прави опити да манипулира робот. Откритията му са поразителни и сериозно застрашават бъдещето на човечеството.

Фантстичният екшън „Код Олимп 2” е сниман в България, не само в Лондон. В главните роли са знаменитости като Джерард Бътлър и Морган Фрийман.

Българи в Star Wars

За да се случи магията в кадър, извън светлината на прожекторите са хората като Тони. „Може би не е останало кътче в София, където да не сме снимали”, разказва мъжът.  „Работохолизмът е втората кожа на локейшън мениджъра. „Денонощно съм на линия, няма почивен ден, рекордът ми е 312 разговора на ден и 7000 абоната в контактите си”, споделя Антон.

 Трите сезона на сериала на Sony Pictures „Absentia” или „Забравена" са заснети изцяло у нас. Така София се превръща в Бостън.

Звездата от „Касъл“ Стана Катич се превъплъщава в ролата на ФБР агента Емили Бърн, която е по следите на известен бостънски сериен убиец. Изчезва без следа и е обявена за мъртва. Шест години по-късно, Бърн е открита в изоставена хижа в гората, полужива и без никакъв спомен за случилото се, докато е в плен. „Тук имаше едни огромни палатки,  линейки, полиция, беше страхотно”, казва Антон.  

Внушителни сгради, които не забелязваме в ежедневието, оживяват на телевизионния екран. Заради въображението на отдадени и креативни хора като Тони.

Целия репортаж гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.