В България има консенсус, че ВВС трябва да се модернизират, каза Константин Попов

Парламентът ще преодолее ветото на президента за сделката за покупката на F-16. Такава убеденост изрази пред медиите шефът на парламентарната комисия по отбрана ген. Константин Попов в коментар на президентското вето.

Президентът блокира с вето сделката за F-16

"Ако ние преодолеем ветото, както смятам, че ще стане, това няма да забави процедурата", разясни депутатът от ГЕРБ. Той не е съгласен с основните мотиви на Румен Радев - че договорите са приети по "бързата писта", като напомни, че това е обичайна практика при ратификациите. 

За липсата на консенсус също опонира на президента с довода, че все пак в пленарната зала сделката за щатските изтребители е била подкрепена със 123 гласа на народни представители срещу 80, обявили се "против" и "въздържал се". "Това е достатъчно добро основание, за да кажа, че този закон не се приема на кантар", добави Попов.

Борисов: Аз настоях да платим веднага F-16, омръзнаха ми борчове

"Смятам, че достатъчно много се говори в продължение на години какъв самолет ни трябва, как ни трябва, в залата достатъчно много хора казаха своето мнение, но общо-взето всеки си стоеше на своите позиции и те са ясни. А що се отнася до консенсуса - в България има консенсус за нашата евроатлантическа ориентация, за това, че трябва да се модернизират ВВС, че ни трябва нов, модерен, боен самолет. F-16 е един прекрасен самолет, една прекрасна възможност българските ВВС да бъдат модернизирани", заяви бившият командир на военните пилоти.

Той ще свика извънредна комисия по отбрана в сряда и ще помоли председателката на Народното събрание Цвета Караянчева да насрочи ветото за самолетите като първа точка в програмата на парламента за петък. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.