Досега проблемните казуси в здравеопазването се решават единствено в съдебната зала

Спорове между пациенти и лекари да могат да се решават и извън съдебната зала. Юристи подготвят такова предложение за промени в закона. Досега проблемните казуси в здравеопазването се решават единствено в съда, а това коства на българите много време, пари и нерви.

ЛЕКАРСКА ГРЕШКА?: Близки на починал търсят истината

Проблемите на Петър Маринов и със здарвната, и с правосъдната система започват с дискова херния. След осем операции и шест години по съдебните зали си е направил категорични изводи.

Засега е загубил делото си за лекарска грешка на две инстанции. Решен е, че, ако и на последна инстанция загуби, ще се обърне към съда в Страсбург. „Делото винаги е в полза на лекарите. Те самите се защитават един друг. Всички, които са вещи лица, пак са лекари”, казва Маринов.

Мъжът почти не е излизал от дома си от 2010 година насам. Затова и приема положително идеята да може лекари и пациенти да се споразумяват без да е нужно да ходят по съдебните зали.

„Това касае само онази част от отношенията, в която се търси овъзмездяване като парична оценка, тоест обезщетението”. Обезщетяването на пострадалото лице в парично изражение не отменя и не премахва възможността да се търси наказателна отговорност”, казва адвокатът Христина Николова.

СЛЕД ИНЦИДЕНТ С ПОЧИНАЛОТО БЕБЕ: Нещастен случай или лекарска грешка?

Предложените от адвокатите промени няма да са от полза в случаите, когато пациентите имат претенции към институция. Очаква се текстовете да са готови след година. А след това и евентуално да бъдат приети.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.