Рекордно високи температури във Франция, Белгия, Германия и Холандия

Адска жега в Западна Европа. Белгия и Холандия регистрираха абсолютни температурни рекорди. В Испания, Франция и Германия термометрите минаха 40 градуса.

Това е втората гореща вълна в Западна Европа в последните два месеца. Климатолози определят явлението като необичайно и го отдават на промените в климата. Новият рекорд за всички времена в Белгия е 39,9 градуса. В страната се правят измервания от 186 години, което прави абсолютния рекорд още по-впечатляващ. А новото рекордно постижение в Холандия е 39,3 градуса. Очаква се утре в региона да е даже и по-топло.

Температурни рекорди: Жега в Арктика и огнени стихии в Аляска

В германския град Кьолн също се очакват 41 градуса, а на много места ще бъдат подобрени рекорди.

За сряда опасност заради жегата е обявена в пет града на Италия, сред които Флоренция, Перуджа, Торино, Бреша и Болцано.

"Обявеният червен код не беше преувеличение. Измерваме температурата от почти 200 години и никога не сме виждали такива стойности", каза директорът отдел в Белгийската метеорологична агенция - Давид Дехенау.

"Жегата се отразява от стените на сградите и е наистина, наистина горещо", каза още туристът от Холандия - Роберт де Кьонинг.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.