От приходната агенция ще уведомят хората по телефона или с имейл

От НАП ще се свържат със 189 души, чиито пълен обем от лични данни е изтекъл при хакерската атака срещу институцията. Това съобщиха от приходната агенция.

Оттам допълват, че изтеклите данни съдържат три имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта на гражданите. За тях съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени веднага по телефон или имейл. 

„Няма необходимост близо 4 милиона българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на НАП до края на деня”, обясняват от приходната агенция.

Емил Радев: Хакването на системата на НАП е политическа поръчка (ВИДЕО)

От НАП уведомяват, че приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна - само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, обясняват от НАП.

Прокуратурата: Кристиян Бойков е хакнал НАП

В агенцията съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация, съобщиха от приходното ведомство. След приключване на проверките, агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.Междувременно Спецпрокуратурата пое разследването на кибератаката след снощната акция в офисите на "ТАД Груп". От сградата на компютърната фирма служителите на ГДБОП иззеха голяма част от техниката. Според защитата на основния заподозрян – Кристиян Бойков действията разследващите са незаконни.

„Според мен тези компютри въобще не се отключени още, не са декрипритрани.  Ако са извлякли някакви данни това е било наплно незаконно, защото за извличането на данни е необходимо присъствието на адвокати на собственика, т.е. ако са направили нещо подобно те сами са си миниали доказателствения материал”, коментира адвокатът на фирмата Георги Стефанов.

Отсъствието на собствениците на техниката кара адвокатите да се съмняват, че е възможно да бъдат подхвърлени доказателства. „ След като са иззели един компютър и са го отваряли какво им пречи да са внасяли някаква информация. Разследването е прехвърлено на удобната спец прокуратура, явно се прави опит да се повдигне обвинение в организирана престъпна група”, допълни Стефанов. Късно снощи беше задържан и търговският директор на „Тад Груп” - Георги Янков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.