Янков беше освободен от ареста срещу 20 хил. лв. гаранция

Повдигат обвинение на търговския директор на фирмата, в която работи, смятаният за отговорен за атака в НАП Кристиян Бойков. Георги Янков беше задържан във вторник при обиск на офисите на „Тад груп”.

Янков беше освободен малко преди 19 часа от ареста срещу 20 хил. лв. гаранция, съобщи за NOVA адвокатът на Кристиян Бойков. По-малко от 24 часа след като беше задържан, той беше заведен в сградата на Специализираната прокуратура. По информация на NOVA от източници от разследването той най-вероятно ще бъде обвинен за тероризъм, свързан с киберпрестъпления.

При снощната акция от компанията са иззети сървъри и всички компютри, така че никой от служителите да няма достъп до тях. Според източници от разследването всички служители са подали молба за напускане.

Кристиян Бойков трябваше да се яви в Специализираната прокуратура, за да му бъдат  предявени прецизирани обвинения. Най-вероятно става въпрос не само за участие в специализирана престъпна група.  Според информация на NOVA вероятно като поръчител на цялата хакерска атака ще бъде обвинен собственикът на компанията Иван Тодоров, а подбудител ще бъде търговският директор Георги Янков. Кристиян Бойков е бил обикновен изпълнител.

На този етап не е потвърдена информацията, че Иван Тодоров ще бъде обявен за международно издирване. По-рано през деня адвокат Георги Стефанов обяви, че той е заминал първо за Турция, а оттам лети за Канада, където имал планирано от преди месеци участие в семинар.

Адвокат на Кристиян: Възможно е данните да са записани на компютъра, след като е бил иззет

Кой е шефът на „Тад груп”?

Иван Тодоров е собственик на десетки фирми

Кой е шефът на „Тад груп”? Иван Тодоров е собственик на десетки фирми, основно за управление на хотели и ресторанти из цялата страна. Също така Тодоров притежава бизнес и с недвижими имоти, а от 2016 година се занимава  и с киберсигурност. Именно преди 3 години, Тодоров регистрира фирмата „Тад груп” с начален капитал от над 190 000 лева. Така бизнесменът основава българския клон на американска компания.

Иван Тодоров прави и солидна инвестиция, като се сдобива с разрешително да поеме франчайза на международно известна верига за сандвичи. В момента Тодоров  е в Канада на предварително планиран форум на веригата ресторанти.

Пълният обем от лични данни на 189 души е изтекъл при хакерската атака срещу НАП

189 души са под заплаха да пострадат, заради теча на данни от приходната агенция.  Останалите над 4 милиона българи не трябва да сменят личните си карти, казват от самата нап. а от днес спец - прокуратурата пое разследването.

Ако за близо 4 млн. души опасността от злоупотреби с личните им данни нямало , то за останалите 189 души рискът е по-голям, категорични са от НАП.  Тези хора вече са уведомени от Приходната агенция както по телефон, така и по имейл. Съветът към всички тях е да сменят личните си карти.

„Тези хора биват информирани да сменят личната си карта, колкото по-скоро толкова по-добре, както и превантивни мерки да сменят паролата си на електронната поща, да не отговарят на телефонни обаждания с искане за финансова информация”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От Камарата на нотариусите смятат, че подобни злоупотреби не са възможни, тъй като освен данните сверяват и образа на конкретния човек.

„Всички знаете как се случваше тази кражба на самоличност на личната карта образът е друг и се явява лицето с друга визия. Сега е абсолютно невъзможно”, беше категоричен Красимир Анадолиев, председател на нотариалната камара.

В писмена позиция от Асоциацията на банките в България обясняват, че "ако някой разполага с чужди лични данни - ЕГН или други, това изобщо не е достатъчно, за да се удостовери самоличност и съответно, да се изтегли банков кредит, или на се извърши каквато и да е банкова операция от чуждо име."

Все още е ясно дали държавата ще помогне финансово на хората, чиито лични карти трябва да бъдат сменени. 10 дни, след като се разбра публично за атаката в НАП - приложението за проверка на незаконно разпространените данни все още не е активно.

„Причината че не се пуска е проста. В обществената пространство са публикувани крадени данни. Ние не можем да пуснем работата на приложението върху откраднати данни , защото могат да са манипулирани или променени”, обясни говорителят на НАП.

Директорът на Приходната агенция все още е в платен годишен отпуск.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.