Причината са зачестилите кражби на ток от т.нар. „копачи“ на криптовалута

Спешно свързват всички трафопостове на енергодружеството в Югоизточна България със СОТ. Под постоянна охрана и наблюдение ще са съоръженията в периферните населени места и планинските райони. Причината са зачестилите кражби на ток от т.нар. „копачи“ на криптовалута.

Енергодружеството пуска собстевни екипи, които ще  обикалят  трафопостовете по селата, за да установят дали има нелегално включени. В последните месец дружеството разкри 3 фургона с компютърни системи за добиване на биткойни край селата Марково и Скобелево, а третият контейнер е бил в изставено ТКЗС край село Йоаким Груево.

"Средно на ден около 200-250 лева консумират електроенергия, която не заплащат. Около 6 000 лева на месец за едната", каза членът на УС на EVN - България - Костадин Величков.

Компютърният специалист Любомир Добрев, който е на „ти“ с копаенето на криптовалута обяснява, че компютърните системи, които се ползват са с голяма мощност и разходът на ток е огромен.

Крадци на ток: Три села пострадаха от копачи на криптовалута

"Това е основното нещо, което определя колко пари бихме спечелили от един придобит биткойн. Основнят разход е токът. Колкото повече искаме да копаем и да придобиваме, толкова повече ток се харчи", каза още Добрев.

Според експертите само един контейнер за добиване на криптовалута консумира ток, колкото 300 домакинства. Крадците на ток са се свързвали с подземни кабели направо към трафопостовете, за да не бъдат засечени. В два от случаите нарушителите са били хванати по шума на фургоните, а при третия е предзвикан токов удар, който е оставил без електрозахранване цяло село.

"Опитват се да го правят като наш  отделен разделител, който да прилича като наш. Това е една модерна кражба, която се прави в цяла Европа, не само в България", заяви Величков. 

Издирват се собствениците на трите контейнера, които ще бъдат съдени за кражба на ток.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.