Бруталното посегателство, при което жената бе изритана в главата, беше извършено преди две години

Камериерката Диана Петкова, която бе изритана в лицето от шведски турист в „Слънчев бряг” преди две години, бе осъдена да му плати 3000 лв. съдебни разноски. До това се стигна, след като жената заведе гражданско дело срещу Ралф Сундберг и поиска 50 000 лв. обезщетение за нанесени неимуществени вреди. Бургаският окръжен съд обаче ѝ присъди 18 000 лв. Двете страни обжалваха пред апелативните магистрати, но те намалиха обезщетението до 12 000 лв. Сумата от малко над 3000 лв., която Петкова трябва да плати на шведа, е изчислена по специална формула върху отхвърлената част на иска. 2252 лв. са разноските пред Окръжния съд, тъй като той намалява иска от 50 000 лв. на 18 000 лв., 822 лв. са пред апелативния, обясниха юристи, цитирани от „24 часа”.

4 500 лева глоба за шведа, ритнал камериерка в главата

Гражданското дело срещу Сундберг се гледа в негово отсъствие на 21 декември миналата година в Бургаския окръжен съд. Представляван от столичния юрист Никола Атанасов, шведът оспорва иск над 5000 лв. и твърди, че претенцията на камериерката е прекомерна. По време на делото, което приключва в рамките на едно съдебно заседание, защитникът на шведа се позовава на константната практика на ВКС и настоява, че искът е доказан до размера от 5000 лв., който отговаря на критериите на закона.

“Въпреки редуцирането на исканото от нас обезщетение до 12 000 лв. то остава едно от най-високите, присъждани някога за такъв тип телесна повреда”, коментира защитникът на камериерката Станко Кралев.

Ритнатата камериерка: Има корупция в съдебната система (ВИДЕО)

Ралф Сундберг бе арестуван два дни след посегателството, след като запис от камера в хотела бе разпространен в социалните мрежи. Шведът се сдоби с обвинение за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди и прекара 40 дни в ареста, след което до процеса на 26 септември бе под домашен арест в хотел в „Слънчев бряг”. Заради действащото у нас законодателство Сундберг бе освободен от наказателна отговорност и получи административно наказание - глоба в размер на 4500 лв.

САМО ПО NOVA: Шведът, ритнал камериерка: Бях дрогиран, ограбен и бесен (ВИДЕО)

Присъдата предизвика остра полемика, а главният прокурор Сотир Цацаров я определи като несправедлива както за самата камериерка, така и за родното ни правосъдие. И призова парламента да повиши наказанията за подобен род престъпления.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.