Обвиняемите вече са трима, един от тях е обявен за общодържавно издирване

Спецпрокуратурата е повдигнала обвинение в подбудителство на собственика и на търговския директор на фирмата, в която работи компютърният специалист Кристиян Бойков, подведен под отговорност за хакерската атака срещу НАП.

Шефът от фирмата на Кристиян Бойков може да бъде обвинен в тероризъм (ОБЗОР)

Обвинението срещу Бойков е за престъпление против Републиката с цел да създаде смут и страх в населението чрез компютърно престъпление. Наказанието, което се предвижда е от 5 до 15 години затвор.

Адвокат на Кристиян: Възможно е данните да са записани на компютъра, след като е бил иззет

Собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров и търговският директор Георги Янков ще отговарят пред Темида за това, че умишлено са склонили Бойков да извърши компютърно престъпление. Търговският директор и Бойков са освободени под парична гаранция от 20 000 лв. Собственикът е обявен за общодържавно издирване. За него е издадена и европейска заповед за арест.

Кой е шефът на „Тад груп”?

"Имаме основателни съмнения, които сме длъжни да проверим, че това е целенасочено действие срещу държавата. Трябва да проверим дали тези лица, в качеството си на физически такива или като дружество, не са получили някакво възнаграждение за това нещо", коментира заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Спецпрокуратурата е уведомила Комисията за защита на личните данни и КПКОНПИ за повдигнатите обвинения на тримата. Продължава събирането на доказателства, на базата на които може да бъдат повдигнати обвинения и срещу други лица, уточняват от прокуратурата..

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.