С приложението НАП не помага на българските граждани да се информират до каква степен са „похитени” техните данни, каза омбудсманът

Личните данни Мая Манолова са изтекли при хакерската атака на НАП. Това стана ясно, след като в ефира на „Здравей, България” омбудсманът провери чрез приложението на Приходната агенция дали е от засегнатите български граждани.

"Проблемът не е с моите неправомерно разкрити лични данни, защото данните ми така или иначе са публични, известен е и номерът на телефона ми и финансовото и имущественото ми състояние, но по този начин НАП не помага на българските граждани да се информират до каква степен са „похитени” техните данни", каза Манолова.

След хакерската атака: НАП пусна приложението за проверка на изтеклите лични данни

„Най-големият проблем е липсата на информация и липсата на желание и смелост от страна на институциите и държавата да информират гражданите и да ги предупредят за последствията. Има мерки, които вчера е издала НАП, с които се прехвърля отговорността на нотариуси, на банки, но в крайна сметка институциите не поемат никаква отговорност. Проблемът не е толкова дали ще трябва да си платим нови лични карти, а проблемът е дали няма да се появи някой друг Виктор Николаев или Мая Манолова някъде в Европа или извън Европа да извърши опасни неща. Хората наистина са притеснени”, добави тя.

"Въпрос на късмет е, че не е пробита някоя друга система от данни. Представете си, ако бяха пробили компютрите на АЕЦ „Козлодуй” например. Намерението, след като бяха „похитени” личните данни, НАП да бъде глобена с 20 млн. лв., които отново да платим ние, наистина звучи цинично по отношение на българските граждани”, каза омбудсманът.

Според нея е необходимо да се организира външен одит на системите с база данни, които касаят българските граждани. „Оказва се, че много институции и висши държавни служители не са си свършили работата. Те се опитват да избягат от отговорност с това, че не казват цялата истина”, каза Манолова и добави: „Това е удар срещу националната сигурност, удар срещу правата на българските граждани".

Манолова или Фандъкова - кой е с по-големи шансове да стане кмет на София?

Мая Манолова обяви, че само интересът на гражданите ще определи окончателното й решение дали да се кандидатира за кмет. Тя заяви, че има натиск към нея, но не се страхува. „Решението ще бъде мое. Опитват се да ме сплашат, да ме предупредят, да ме накарат да не се кандидатирам. Ясно е, че някой много се притеснява от моята кандидатура. Тези, които държат на статуквото, тези, които не искат ситуацията да се променя и тези, които се притесняват от овластяването на гражданите. Не съм изплашена от тези атаки, не са познали човека, сбъркали са случая. Показала съм, че не се страхувам и че решенията ги взимам аз, не под натиск, въпреки че дават всичко от себе си всеки ден да ми демонстрират пренебрежение в опитите ми да защитя гражданите. Ще преценя в коя роля ще бъда по-полезна на гражданите”, каза Манолова.

Тя добави, че ако реши да участва в местния вот, ще го направи само от граждански позиции с подкрепата на гражданите.

По отношение на Закона за личния фалит Мая Манолова обяви, че проектът му ще бъде обявен на страницата на омбудсмана. "Ако искаме да стимулираме иновациите, ако искаме да стимулираме младите хора, законът е шанс за това", каза тя.

Иван Гешев пред NOVA: Възможно е да има още обвинени от служителите на „Тад груп”

Омбудсманът коментира и избора на главен прокурор: „Прекалено много се политизира изборът на висш магистрат, какъвто е главният прокурор. В понеделик изтича срокът за номинации. Може би е по-коректно да коментираме след това”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.