Църквата "Свети Архангели" е недостъпна за вярващите повече от 30 години

До централния храм в Бачковския манастир има долепена втора църква - църквата "Свети Архангели". Храмът е повече от 30 години заключен и недостъпен за вярващите. Това е и най-старата църква манастира - от XII век.

"Тя е била заключена, поради нарушаване на подхода към нея, но след големия пожар от 901 г., църквата става нестабилна като конструкция и опасна като конструкция", каза пред камерата на "Събуди се" - секретарят на Бачковския манастир Теодор Пеев.

Хиляди вярващи се включиха в литийното шествие в Бачковския манастир (СНИМКИ+ВИДЕО)

Църквата е богата на ценни стенописи, част от които са поругани от вандали, които не само са надписали имената си, но и са вдълбали от стената. "Те ще бъдат възстановени с помощта на реставратори, които са на път да завършат централната църква, а после ще реставрират и "Свети Архангели", каза още Пеев.

Реставраторите, които работят при разчистването на основния слой, откриха уникални неща. "Преди повече от 7-8 години се откри живописен пласт, който е доста разрушен на места, но като по-цялостно живописно поле, е големият кръст от типа "патриаршески кръст". На него има криптограма", заяви секретарят на Бачковския манастир.

Догодина се очаква този храм, който беше заключен повече от 30 години в Бачковския манастир, да бъде отворен за всички вярващи, а надеждата на хората, които са в Бачковската обител е да могат да възстановят и стенописите в малката църква в местността Куавията, където всяка година на втория ден от Великден, се стичат стотици вярващи.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.