"Има напрежение, но то се инспирира отвън", категоричен е Петков

„Действително да избираш от един кандидат е конфузно. Генезисът на проблемите е от преди няколко години, когато бяха направени промените в закона за съдебната власт. Те разделиха Висшия съдебен съвет на две квоти и цялата кадрова политика за съответния сектор – съдии и прокурори, остана в съответната квота. Тогава беше заложена такава възможност”. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков относно възможността на министъра на правосъдието да номинира кандидат за главен прокурор, от която самият той не се възползва в последния ден за номинации.

„Още тогава предупредихме, че може да се стигне до никому ненужно напрежение. В момента няма напрежение в самата прокурорска колегия. То се инспирира отвън”, каза още той.„Българинът не приема понякога да избира от един, но предпоставките за напрежението бяха заложени още тогава”, категоричен е Петков.

Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор

„Имам бележки към министъра на правосъдието, въпреки това смятам, че той постъпи правилно, защото номинацията на друга кандидатура би означавало, от една страна, необоснована намеса в съдебната власт. От друга страна, би означавало той да остави впечатление в публиката, че той разчита на сблъсък между съди и прокурори”, коментира Румен Петков.

„Ние имаме десетина души, които живеят от това да плюят по главния прокурор. Визирам например Христо Иванов. Аз мисля, че докато не стане той главен прокурор няма да има някой, който на него да му хареса”, каза още той.

Изтича крайният срок за номинации за нов главен прокурор

„Това безразборно плюене и катерене по гърба на съдебната система не носи нищо добро на обществото", категоричен е председателят на АБВ.

Запитан дали европейският главен прокурор като концепция може да спомогне за оптимизиране на процесите у нас, Петков отговори: „Българските проблеми трябва да се решават на наша територия. Ако нямаме собствена воля и решимост да се борим с престъпността и корупцията, няма как да ни помогнат отвън”.

Относно изтеклите лични данни на милиони българи от системата на НАП, Румен Петков коментира: „Този случай ни напомня случая от преди една година, когато се провали Търговският регистър. Да има наказан за това? Създаваме една традиция, която плаши българите, но плаши и нашите партньори”.

Според него на първо място отговорността в случая е на министъра на финансите. „А шефката на НАП демонстрира безочие, на което би завидял и самият министър. Било й е трудно да си прекъсне отпуската. Това е вулгарна безотговорност, която незабавно трябва да бъде свързана с отстраняване. Не може да си толкова нагъл и арогантен”, коментира Петков.

Експерти: Ако не платим на 31 юли, сделката за F-16 може да се срине

Във връзка с отхвърленото от парламента президентско вето за сделката с F-16, Румен Петков заяви: „Президентът трябва да бъде последователен докрай. Настоявам той да наложи вето и върху промените в държавния бюджет. Иначе би бил половинчат в действията си”.

„Правим нещо, което никой не е правил досега в света. Ние заявяваме едни самолети, които ще платим днес и веднага, но които ще получим след 5 години”, смята той.

Свиленски: Манолова е с най-много номинации в БСП за кандидат за кмет на София

Запитан дали е възможно коалиция с БСП за местните избори, Петков отговори: „В някои общини е възможно. Ние сме заявили основна политическа задача – разкъсване на зловредата и нещастна за българското общество връзка между ГЕРБ и държавата”.

Относно това дали АБВ биха подкрепили Мая Манолова като независим кандидат за кмет на София, той коментира: „Манолова има силни качества. Тя има енергия, излъчва воля. В крайна сметка, тя би трябвало да заяви своята позиция. Не е прилично за разсъждаваме през гърба й”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.