Очакваме с нетърпение да работим по този проект и да засилим дългосрочното си стратегическо партньорство, пишат от Държавния департамент

САЩ поздравиха българското правителство за решението да закупи осем многофункционални изтребители F-16, боеприпаси и свързаното с тях оборудване. Реакцията дойде само часове, след като договорите за сделката бяха публикувани в Държавен вестник.

"Поздравяваме премиера Бойко Борисов и българското правителство за ангажимента му да модернизира въоръжените сили на страната чрез придобиването на тези високо ефикасни, оперативно съвместими с НАТО самолети", се казва в прессъобщението на Държавния департамент.

"Очакваме с нетърпение да работим с България по този проект и да засилим дългосрочното си стратегическо партньорство. Ние също така оценяваме основната роля, която Конгресът на САЩ изигра в подкрепа на използването на чуждестранно военно финансиране за част от тази придобивка, и координираните усилия на правителството на САЩ за постигане на този успех", пише още в съобщението.

Темата беше основна и за правителственото заседание.

„Това, което излиза от Департамента на щатите го четат всички. И въпреки опитите и глупостите, които се наслушахме в България, никой не би си позволил извън България, да си помисли,че българското и американското правителство са били подвластни на лобизъм, на корупционни действие”, коментира министър-председателят Бойко Борисов.

„28 години след промените такова нещо не се беше случвало. Все още българската армия е въоръжена със старите руски оръжия. Изтърпяхте много, но оценката е ясна. Истински съжалявам,че нашите партньори вдясно по никакъв начин не ни подкрепиха, не се опитаха да ни помогнат”, каза още той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.