Хората в Пазарджишко отказват да колят животните си, излизат на протест

Кметове се вдигнаха на бунт заради чумата по свинете. Хората в Пазарджишко отказват да умъртвят домашните си прасета, както им беше заповядано.

Земеделският министър Десислава Танева тръгна спешно да убеждава кметове и стопани, че евтаназирането на животните е неизбежно. Министърът се срещна с кметовете на селата. След срещата стана ясно, че ще бъде удължен срокът за умъртвяване на домашните прасета в Пазарджишко. Животните ще трябва да бъдат умъртвени до 11 август. 

Пред кметовете Десислава Танева съобщи, че във вторник, в Брюксел, ще се срещне с еврокомисаря по здравеопазването, за да обсъдят вариант за финансова помощ на нерегистрираните стопани, които отглеждат прасета в личните си стопанства. „Да ги поощрим за това, че са разбрали сериозността на положението, за това, че мерките са ги изпълнили доброволно. Ние сме поискали 11 млн. евро за разходите, които сме натрупали до момента”, обясни министърът.

В Ямбол започнаха протести под надслов стоп на евтаназията на прасета. Недоволство и сред кметовете и стопани от Пазарджишко, които също готвят протести.

Собствениците на домашни прасета в 31 пазарджишки села имат срок до утре доброволно да умъртвят животните си, дори и да нямат признаци на болестта. Те обаче категорично отказват. 

Първата съпротива срещу мерките на държавата идва от село Юнаците. Хората там заявяват, че няма да умъртвяват животните и се заканват, че няма да допуснат и властите да ги евтаназират.

ПРАСЕ В ДВОРА: Ще започне ли доброволното умъртвяване на животни?

В петък стопаните от пазарджишките села излизат на протест.

„Недопустимо е здрави прасета да се колят. Да дойдат здравните власти, да вземат проби, ако са болни, да ги унищожаваме. Но здраво прасе как да го убиваш?”, питат жители на село Юнаците.

Кметовете в Пазарджишката община също подкрепят бунта на стопаните.

„Никой няма да допусне хората, които са тръгнали да избиват прасетата. Всички казват, че ще си платят глобите, но няма да се подчинят на заповедта”, заяви Стоян Кузев, кмет на село Юнаците.

ЧУМАТА - ОТ АФРИКА ДО СВЕТА: Възможно ли е вирусът да се пренася със сандвич?

В пловдивското село Белозем пък започна масовото умъртвяване на прасетата в личните стопанства. Нито едно от закланите домашни животни не е изследвано за африканска чума.

Месото от болни животни не е опасно за хората, но може да разпространи заразата.

„При ниска температура то си поддържа вируса около 180 дни”, обясни д-р Елена Бозова, ветеринарен лекар.

В Белозем, където има 150 домашни прасета, казват, че срокът за умъртвяването е кратък и няма да го спазят.

„Аз се надявам да дадат някакъв гратисен период. Поне събота и неделя да няма проверки, тъй като хората са на работа”, заяви Иван Тачев, кмет на село Белозем.

Стопаните, които не умъртвят животните си, ще бъдат глобени. Санкциите са от 150 до 1000 лева.

За петък се подготвя мащабен протест на собствениците на прасета и кметове на селата срещу умъртвяването на животните. 

Стопани от Сливенско и Ямболско блокираха пътя Сливен-Ямбол до село Крушаре с настояване държавата да не погубва поминъка им, като избива свинете, отглеждани в лични стопанства, съобщава БГНЕС. Хората скандират „Оставка” и „Убийци”. Въпреки че нямат разрешение за протест и блокада на пътя, полиция отклонява движението, но не се намесва, за да изгони протестиращите от пешеходните пътеки.

Хората се заканват, че това няма да бъде последният им протест, а ще продължат да бранят животните си по всякакъв начин.

Протестиращите настояват за среща с министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и премиера Бойко Борисов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.