Колко важен е изборът на кмет?

„Местните избори са изключително важни. Те са много по-близо до хората от останалите. Изборът на кмет е от голямо значение за обществото в малките градове. Този вид избори обаче привличат и кандидати, които нямат чисти политически подбуди. Трудно е да привлечеш кадри, които хем да не са участвали в политиката, хем да бъдат опитни”. Така в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” председателят на коалицията "Път на младите" Румен Чолаков коментира предстоящия местен вот. Той допълни, че формацията няма да участва в битката.

Манолова или Фандъкова - кой е с по-големи шансове да стане кмет на София?

„Намираме се в ситуация, в която социалните фактори карат обществото да участва в изборните процеси. Формирането на политическа партия, която да успее да премине бариерата от 4%, е сложна задача. Сега виждаме една заявка от Слави Трифонов и неговия екип, които евентуално ще направят политически проект. Може би ще се борят именно за подобно нещо”, заяви икономистът Димитър Вучев.

Битката за местни избори – най-оспорвана в София и Пловдив

Двамата събеседници коментираха и идеята на вицепремиера Томислав Дончев част от приходите, събирани от данъка върху доходите, да отиват за общините. „Западна Европа върви по този модел. Обществото има голямо желание ресурсите от централната власт да вървят на местно ниво”, поясни Чолаков. И допълни, че трябва да се фокусираме върху дигитализацията на проблемите в България.

„Това важи и за централната, и за местната власт. Голяма част от евросредствата не се използват. Ако започнем да ги децентрализираме, трябва да сме сигурни, че те ще бъдат използвани по по-ефективен начин. Това е значимо, особено по отношение на европейските проекти и субсидии. Има много общини, за които би имало повече ресурси, ако разполагат с по-голям бюджет. Такъв пример е Видин”, каза още Румен Чолаков.

Според двамата битката на местните избори в София ще бъде много оспорвана.

Целия разговор по темата гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.