Ако някой си мисли, че ще бъде удобен партньор или патерица, се лъже, коментира Първан Симеонов

„Слави Трифонов се опитва да изгради образ на човек, който е равно отдалечен от всички политически сектори”. Това заяви в предаването „Здравей, България” социологът от „Галъп интернешънъл” Първан Симеонов.

Той коментира данните от независимата от външно финансиране изследователска програма „Политически и икономически индекс“ на „Галъп интернешънъл“. Последната вълна на изследване е проведена по метода „лице в лице“ сред 833 души в периода между 5 и 12 юли. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50% дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Има ли шанс новият проект на Слави Трифонов да размести политическия пасианс у нас?

„Ако някой си мисли, че Трифонов ще бъде удобен партньор или патерица, се лъже. Това, което виждам у г-н Трифонов като политическо позициониране, е опит за равна дистанция. Да видим дали ще успее”, коментира Първан Симеонов.

Според него доверието в Слави Трифонов е преди всичко доверие в човек, който е стоял отстрани на политиката и е бил неин коректив.

„Когато влезеш в политиката, започват да гледат на теб по съвсем друг начин и това доверие започва да се харчи”, смята Симеонов.

„Галъп”: 21% е доверието в парламента в края на политическия сезон

„Данните за доверието в Трифонов са сравнително добри. Назад във времето са били и по-добри. Като чели Трифонов малко изтърва времето”, коментира социологът. „В същото време явно си е направил сметка, че и традиционните партии са в упадък. Утре може да се окаже, че той става диспечер в политическия процес. От него може да зависи кой да е на власт”.  

Според Първан Симеонов от политическия проект на Слави Трифонов е естествено да се притесняват протестните, популистките, патриотичните формации.

Слави Трифонов огласи бъдещите си планове

„Най-големият резерв на Трифонов са млади хора, протестно настроени хора, които биха гласуват за пръв път. Това е и добра новина, защото има нова енергия. Това е и лоша новина, защото този тип избиратели са много непостоянни. Разбира се и БСП трябва да се притеснява, защото може да им отнеме донякъде монопола върху протестното и наказателно гласуване”, каза Първан Симеонов.

„ГЕРБ обаче също трябва да се притеснява. Типът на гласоподавателите на Трифонов са били и гласоподаватели на партии като ГЕРБ”, коментира социологът.

„Това, което той пропагандира, се харесва. Не е изключено да продължи да налага част от този свой дневен ред. Най-опасно за проекта на г-н Трифонов е да не надценят възможностите си, защото подобни проекти вече са виждани в България. Вярвам, че са измислили нещо, с което да са различни”, коментира Първан Симеонов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.