Тя ес намирала на 500 милиона години

Астрономи от университета “Маккуори” в Сидни откриха нова звезда от главната последователност или звезда джудже, която се движи с чудовищната скорост от 1700 км/сек. и се отдалечава от центъра на Млечния път, съобщава БТА.

Учените са уверени, че звездата S5-HVS1 е била изхвърлена от центъра на галактиката в резултат на взаимодействие със свръхмасивната черна дупка Стрелец А. Звездата е на 500 милиона години, а продължителността на живота й е 1 милиард години. Тя е от спектрален клас А, т.е. е с бял цвят. Масата й е 2,35 пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Експерименталният слънчев платноход се разгъна (СНИМКИ)

Статистическите данни сочат, че бързодвижещите се или свръхскоростни звезди от главната последователност са много редки. Те са от спектралните класове О и В, а продължителността на живота им е няколко десетки милиона години. По-често се срещат бързодвижещи се неутронни звезди, които остават след експлозия на свръхнова. Например неутронната звезда RX J0822-4300 се движи със скорост над 1500 км/сек. През 2018 г. бяха открити свръхскоростни бели джуджета, които за една секунда изминават 2200 км. 

Млечният път се е слял с по-малка галактика

В случая с неутронните звезди и белите джуджета високата скорост е в резултат на асиметричен взрив, при който звездата се превръща в свръхнова тип II или тип Ia. Звездите от главната последователност обаче придобиват енергия, докато се намират в система, включваща три тела и черна дупка.

Местоположението и скоростта на звездата S5-HVS1, която е на 29 хиляди светлинни години от Земята, навеждат на мисълта, че е била изхвърлена от центъра на Млечния път преди около 4,8 милиона години. Освен това, в системата от три тела вероятно има звезда, която кръжи около S5-HVS1 с период 3-40 дни, а масата й е по-малка от слънчевата. Подобни двойни звезди са голяма рядкост и се появяват в центъра на Млечния път при акреция на вещество от черната дупка.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.