Продължава недоволството в областите Сливен и Ямбол

300 лева компенсация за стопаните, които доброволно умъртвят прасетата си. Това обеща премиерът Бойко Борисов, след среща с кметовете на бунтуващите се пазарджишки села. По думите му промишлените свиневъди са готови да дарят на всеки нови прасета, щом проблемите с чумата отминат. А бизнесът поиска обявяване на бедствено положение в цялата страна.

"Като излязат и кажат: "Убиват здрави животни". Те са здрави днес. Имаме огромна популация на диви прасета. И намаляването на популацията не знам как ще стане това. Искате 31 декември, оставям ви 31 декември. Всички тези хора с 20 000 работници, ще бъдат компенсирани 75% от Брюксел, другото от данъкоплатците, подчерта премиерът. Разбрахме се, че срокът се удължава с една седмица. Бизнесът се задължава догодина да даде прасета, а ние сме задължени да дадем по 300 лева на двор, за да се възстановят щетите. Каквото си решат", каза още Бойко Борисов.

“На никой не му е приятно. Това е все едно да протестираме срещу рак. Две години успявахме да я овладеем, но сега не. Всички тези хора, 30 години всички институти не могат да намерят ваксина”, каза Борисов.

„За Пазарджик срокът за умъртвяване е 11 август. Става въпрос за лични стопанства без регистрация и без мерки за биосигурност. Държавата ще подкрепи с 300 лв. субсидия на фамилно стопанство тип "заден двор", за почистване, за дезинфекция, мерки и препарати за борба с гризачи”, поясни министърът на земеделието Десислава Танева.

„Във вторник ще коментираме възможността за европейско съфинансиране. Осъзнавам, че моментът е тежък и емоционален. Независимо, че тези хора не са регистрирани, това е подкрепата на държавата. Големите предприятия поеха ангажимента да подпомогнат тези малки стопанства. Бедата е за всички, тя ощетява всички”, заяви още министърът.

По-рано днес фермерите от Пазарджишко излязоха на протест срещу избиването на домашните прасета заради африканската чумата. След срещата с премиера, фермерите обявиха, че протестите спират.

Недоволните фермери искаха да бъде удължен срокът за умъртвяване на домашните животни до края на годината. Второто им искане беше да получат компенсация от държавата. 

Над 200 стопани на домашни прасета и кметове от община Пазарджик се включиха в протеста по-рано през деня. 

Протест заради принудителното избиване на домашни прасета

„1000 лева минимум и да оценят прасето и да бъде разумна компенсацията”, поиска кметът на село Хаджиево Антон Андонов.

София под карантина заради чумата по свинете

Жители от три пловдивски села също изразиха недоволството си тази сутрин. Те се събраха пред кметството на село Радиново.  Крайният срок за умъртвяването на домашните прасета изтича днес, но поискаха отсрочка до края на годината.

И София e поставена под карантина заради чумата. Определиха 20-километрова санитарна зона около всички свинекомплекси край столицата.  Огнище на вируса  не е открито. но собствениците на животни в близките до София села трябва да ги избият превантивно. 

Свиневъди искат обявяване на бедствено положение в цялата страна

Бедствено положение в цялата страна искат промишлените свиневъди, заради чумата.  Според бизнеса, нелегалното отглеждане на прасета в заден двор  може да ликвидира целия сектор и да нанесе огромни икономически щети.

„Тези животни не са отглеждани съгласно правилата за отглеждане на животни в България. Това е един нелегален бизнес и поминък и той, както кражбата и нелегалното производство на някои стоки, е нарушение на закона”, каза Цветан Илиев от Асоциацията на индустриалното свиневъдство.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира ново огнище на африканска чума по свинете в индустриална ферма с 8 253 свине в село Ветрен, област Силистра. Положителните проби са били лабораторно потвърдени. Свинекомплексът попада в надзорната зона на констатираното на 30 юли 2019 огнище в село Попина.

Недоволни хора от изискванията има и в Ямболска и Сливенска област. Жителите на двете области блокираха пътя между двата областни града. Протестът им продължава и в момента.  

Два са случаите в област Русе – една дива свиня в село Червена вода и една, намерена умряла в Държавно горско стопанство (ДГС) в Сеслав, землището на село Тетово, община Русе.

Намерен е труп на дива свиня в землището на село Ореш и село Бела, община Димово, област Видин. Още едно диво прасе с африканска чума е установено и в София област, ДГС – Искър.

До този момент не е имало случи на диви свине във област Видин и София-област.

30 са вече огнищата при домашни свине в областите – Плевен (11 огнища), Бургас (1), Враца (2), Русе (6), Търговище (1), Велико Търново (3), Видин (1), Силистра (2) и Монтана (2), София-област (село Трудовец , намерен труп на дом.свиня).

27 са случаите при диви свине в областите – Силистра (7), Добрич (6), Плевен (2), Варна (1), Враца (1), Русе (3), Търговище (1) и Монтана (1).Велико Търново (1 със 6 свине), Разград (1 с 6 свине), Видин (1), Пловдив (1) и София-област (ДГС Искър).

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.