Холандският й конкурент за поста Йерун Дейселблум я поздрави с избора

Правителствата в Европейския съюз избраха българката Кристалина Георгиева за европейски кандидат за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) след повече от 12 часа преговори и гласувания на фона на разногласия в 28-членния блок, предаде "Ройтерс".

Единственият съперник на Георгиева, холандецът Йерун Дейселблум, я поздрави в Twitter след втори кръг гласувания, при които тя се оформи като категоричен победител.

Зад кандидатурата на Георгиева застанаха Франция и Италия, докато зад бившия финансов министър на Холандия бяха северноевропейските страни и Германия.

 

"Г-жа Георгиева получи подкрепата на 56 процента от страните, които представляват 57 процента от населението на ЕС, докато Дейселблум беше подкрепен от 44 процента от страните, представляващи 43 процента от населението", уточни европейски източник, цитиран от Франс прес. Той допълни че, финансовите министри от ЕС ще имат конферентен разговор в 22 часа местно време за анализ на гласуването.

Кристалина Георгиева има още няколко допълнителни препятствия. За да мине номинацията й, от европейските страни ще е нужна промяна в правилника на МВФ, който не позволява на управляващия директор да е на повече от 65 години. Георгиева навърши 65 години този месец. Съветът на директорите на МВФ не постигна консенсус дали да се промени правилото по време на срещата във Вашингтон миналия месец.

Кристалина Георгиева е в битката за шеф на МВФ

Официалният краен срок за номинации приключва на 6 септември.

Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 г. в София. Завършила е Висшия икономически институт "Карл Маркс" (дн. Университет за национално и световно стопанство), специалност "Политическа икономия".

От 1977 г. до 1993 г. работи като преподавател в Университета за национално и световно стопанство. През този период е и научен сътрудник в Лондонското висше училище по икономика и политика, а в продължение на една година е гост професор в Университета на Южния Пасифик във Фиджи и Австралийския национален университет. През 1986 г. защитава докторска дисертация на тема "Екологични политики и икономически растеж в САЩ". През 1991 г. завършва следдипломна квалификация в Масачузетския технологичен институт в САЩ, провеждайки изследвания в областта на политиката на околната среда. 

През 1993 г. започва работа в Международната банка за възстановяване и развитие /Световна банка/ като икономист по въпросите на околната среда, а впоследствие е старши икономист по въпросите на околната среда и старши ръководител на сектор "Околна среда" за Източна Азия и Тихоокеанския регион по въпросите на социалното развитие и околната среда. 

От 2004 г. до 2007 г. е директор на Световната банка в Москва, Русия. В периода от 2007 г. до 10 март 2008 г. е директор на Програмата за устойчиво развитие в Световна банка. От 10 март 2008 г. до 9 февруари 2010 г. е вицепрезидент на Световната банка. От 10 февруари 2010 г. до 1 ноември 2014 г. е член на Европейската комисия с ресор "Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи". От 1 ноември 2014 г. до 2 януари 2017 г. е заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар за бюджета и човешките ресурси.

От 2 януари 2017 г. е главен изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие, като от 1 февруари до 8 април 2019 г. е временно изпълняващ длъжността президент на Световната банка.

Автор е на повече от 100 публикации по въпросите на околната среда и икономиката, включително и учебник по микроикономика. На 30 ноември 2010 г. Кристалина Георгиева е избрана за "Комисар на годината" и "Европеец на годината" в класацията на европейското списание "Юропиън войс". Почетен гражданин на град Добрич (25 септември 2015 г.). 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.