Темата коментират Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”

Продължава спорът кой и дали да плаща първите 3 дни от болничните на работниците.

Работодателите предлагат те да са за сметка на самите работещи, като мярката има за цел да спре практиката с фалшивите болнични листове. Това е така наречения от тях „период на изчакване”. В студиото на „Събуди се” от Асоциациятана индустриалния капитал коментираха, че злоупотребите на уж болни работници са често срещани. Синдикатите, от друга страна увериха, че няма как да се стигне до там да не се плащат първите 3 дни от болничния.

ТЪРГОВИЯ СЪС ЗДРАВЕ: Има ли злоупотреби с болничните?

„Нашето предложение е в отговор на това, което се случи през 2010 година. Тогава във формат тристранен съвет се обсъждаше първите 3 дни да се заплащат от работодателя в размер на 80 процента. Това беше временно до 2013 година, след това стана постоянна мярка”, коментира Добрин Иванов.

"Това представлява финансова тежест за предприемачите и предприятията. След 2015 година се вижда, че това стимулира некоректни работници да използват неправомерно болнични", посочва още той. 

"Няма да се стигне до там, първите 3 дни болничен да не се заплащат. Ще има други промени, но ще видим какви ще бъдат те. Да разтреперваме цялото общество е нещо, което не трябва да правим", категоричен е Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа”.

Борисов: Болничните станаха 3,5 млн., никак не ми е приятно да арестувам доктори (ВИДЕО)

„Очевидно не е правилно на човек, който си плаща данъци и осигуровки, да не му се плащат болнични. Ако погледнем на нещата от една по-различна гледна точка, нормално би било, когато човек е болен, той да получава по-голямо обезщетение за периода, в който е болен, от сегашното - лекарствата за краткорсрочните заболявания /тези с до 3 дни болничен/ не се покриват от здравната каса. т.е. на човек са му необходими повече средства, за да се лекува, когато е болен”, категоричен е той.

"Нашето предложение е размерът на доплащането в първите 3 дни да бъде около 236% от възнаграждението, което получава човекът, докато е на работа", каза още Манолов.

Още по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.