20 души загинаха след стрелба в Тексас, други 10 загубиха живота си часове по-късно в Охайо

Две масови убийства разтърсиха Съединените щати в последните 24 часа. 20 души загинаха, след стрелба в търговски център в Тексас, други 10 загубиха живота си часове по-късно в Охайо.

В голям търговски център в град Ел Пасо в Тексас в събота вечерта млад мъж откри огън и отне живота на 20 души и рани десетки други. Стрелецът е задържан, а основната версия е омраза към мексиканците.

Ранени хора, които не могат да ходят, бяха превозвани с количките за пазаруване в магазините. Други бяха превързвани на място от спешните екипи. Много жители на Ел Пасо и съседните градове се стекоха към мястото на стрелбата, защото нямат връзка с роднините си.

20 са жертвите на стрелбата в мол в Тексас (ВИДЕО+СНИМКИ)

Служители на магазините бяха заснети да се опитват да организират евакуация. Търговските обекти били пълни с пазаруващи в почивния ден.

"Аз си купувах обувки и видях, че управителката пуска решетката. Майка ми я пита какво става и тя каза, че са им наредили всички врати да се затворят. Видяхме един полицай да тича и се скрихме в задната част на магазина. Сигурно се крихме 20-30 минути", каза Хасмин Салас.

Извършителят е бил задържан и в момента е в ареста. Граждани заснеха как полицията го прибира в патрулна кола. Според полицията той се е предал без съпротива. "Мога да потвърдя, че нито един служител не е използвал оръжието си. Лицето беше задържано без инциденти", заяви Робърт Гомес, говорител на полицията.

Масовото убийство на 20 души в търговски център в град Ел Пасо в Тексас ще се разглежда като дело за "вътрешен тероризъм", заявиха федералните американски власти, цитирани от Асошиейтед прес. 

"Смятаме да направим това, което правим с терористите в тази страна - да гарантираме бързо и неоспоримо правосъдие", каза прокурорът от западния окръг на Тексас Джон Беш.
А прокурорът за окръг Ел Пасо Джейми Еспарца, цитиран от ДПА, каза, че властите ще искат смъртна присъда за убиеца.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА НАПАДЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Американските медии са категорични, че убиецът не е невменяем и е действал по политически причини. 21-годишният Патрик Кръсиъс е написал детайлно обяснение защо ще нападне латиноамериканци и колко вредни са те. Дори е описал какви оръжия и видове патрони ще използва и кои автомати са за предпочитане.

Младият мъж живее в заможно градче край Далас. Пътувал е повече от 1000 километра до Ел Пасо, който е граничен град с 80% испаноговорящо население, за да извърши атаката.

Около скъпия имот, в който живее убиецът беше разположена 24-часова охрана, докато властите все още събират информация за подготовката на атаката и връзките на Крусиъс с други екстремисти.

Стрелба в търговски център в Тексас, има много жертви (ВИДЕО+СНИМКИ)

Хиляди хора се събраха на импровизирани бдения в памет на жертвите в Тексас. В неделя в щата е ден за църква и молитвите в повечето храмове бяха за душите на убитите.

Хора се събраха и пред Белия дом във Вашингтон. Те светеха с мобилните си телефони, за да бъдат видяни от Доналд Тръмп, който е както защитник на свободния достъп до оръжие, така и редовно напада в изказванията си испаноговорящите имигранти. 

Пред кръводарителските центрове се извиха огромни опашки от желаещи да помогнат на ранените. Поне 9 от простреляните са в критично състояние и болниците спешно се нуждаят от кръв.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнователна телеграма до президента Тръмп, в която осъжда масовата стрелба в търговския център в Ел Пасо.

Съболезнования към държавния секретар на САЩ Майк Помпео и семействата на загиналите и ранените поднесе и министърът на външните работи Екатерина Захариева.

Масова стрелба в Охайо, 9 души са убити (ВИДЕО)

Часове след трагедията в Тексас последва второ масово убийство. Девет души бяха застреляни в щата Охайо. Десетата жертва е самият масов убиец.

По засега неизвестни причини, мъж с бойна карабина открил огън по хора, които стояли пред нощен бар в град Дейтън. Наблизо имало полицаи, които елиминирали стрелеца. 16 души са в болница. Уточняват се мотивите за масовото убийство, като още не е известна и самоличността на извършителя. Някои от простреляните са в тежко състояние. Полицията каза, че бързата реакция на патрулите е предотвратила дори по-голяма трагедия.

Няма данни за пострадали български граждани при двете нападения, съобщиха от външното ни министерство.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Статистиката показва, че средно над 30 000 американци умират годишно от огнестрелни оръжия. Дебатът за либералния режим за личните оръжия в Съединените щати се води от години, без реална промяна в правилата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.