Пекин обмисля налагането на допълнителни мита върху американския внос

Китай обяви, че фирмите в страната са спрели да купуват земеделска продукция от САЩ. Пекин добави, че обмисля налагането на допълнителни мита върху американския внос в сферата на земеделието, за стоки купени след 3 август, съобщава БГНЕС. Този ход представлява поредната ескалация на търговската война между двете страни с най-големи икономики в света и идва в допълнение на решението на Пекин да позволи китайския юан да се обезцени над границата от 7 за един щатски долар, което се случва за пръв път от десетилетие.

САЩ ще обложат с допълнителни 10% мита китайски стоки за още 300 млрд. долара

В четвъртък американския президент Доналд Тръмп каза, че Китай не са изпълнили обещанието си да купят големи обеми американска земеделска продукция и ще бъдат наложени нови мита върху китайски внос на стойност 300 милиарда долара. Това рязко сложи край на временното примирие в търговската война.

САЩ с по-високи мита за китайските стойки, идващи по море

Китай е най-големият купувач на произведена в САЩ соя. Този продукт е най-ценният износ на САЩ в сферата на земеделието. Вашингтон обяви, че ще похарчи 28 милиарда долара, за да обезщети фермерите в страната за понесените загуби. Те са сред най-големите поддръжници на Доналд Тръмп и неговото управление.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.