Полицията използва сълзотворен газ, за да разгони демонстрантите, които обкръжиха един полицейски участък

Полицията в Хонконг съобщи, че 148 души са били арестувани по време на битки с протестиращи предния ден, което е най-големият брой задържани за ден, откакто преди два месеца започнаха мащабните продемократични протести, предаде БГНЕС.

„По време на операцията вчера полицията арестува 148 души, сред които 95 мъже и 53 жени, на възраст между 13 и 63 години", се казва в полицейско изявление.

Антиправителствен протест предизвика хаос в Хонконг (ВИДЕО+СНИМКИ)

В понеделник сутринта несъгласните със законопроекта за екстрадиция парализираха всички транспортни комуникации в Хонконг, включително движението на експресните влакове за международното летище. Малко по-късно в седем района на града започна акция на гражданско неподчинение. Успоредно с протестите се проведе и стачка на 500 000 служители от бизнессектора. Към нея се присъединиха авиодиспечерите и представителите на киноиндустрията и културните институции.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разгони демонстрантите, които обкръжиха един полицейски участък и започнаха да хвърлят камъни по служителите на реда. Протестите и сблъсъците със силите на реда продължават в целия град. Хиляди демонстранти са превзели пътищата и мостовете и на практика са блокирали автомобилния транспорт.

Масовите протести в Хонконг не стихват вече втори месец. През последните две седмици те са съпроводени с ожесточени сблъсъци между демонстрантите и силите на реда. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.