Целта на събитието е да се подобрят уменията на водачите

Безплатно обучение по безопасно шофиране на теория и практика ще преподават спортни състезатели. Инициативата ще се проведе за трети път и цели да подготви шофьорите за справяне с рискови ситуации на пътя. 

Актьорът от „Откраднат живот” Наум Шопов също подкрепя инициативата. „Когато чух за това събитие, изобщо не се замислих дали да го подкрепя. То съчетава две от най-важните неща на пътя – безопасността и автомобилизма като спорт. Аз самият съм доста голям автомобилен ентусиаст”, сподели Шопов. 

Младият актьор коментира и предложението за въвеждане на симулаторите в обучението на бъдещите шофьори: „Те са изключително важни и трябва да бъдат застъпени все повече. Помагат за това водачите да бъдат поставени в ситуации, които не биха могли да се случат в безопасни условия”, допълни той.  

30 състезатели в борба за приза "Най-добър млад шофьор на България“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Желаещите ще бъдат обучавани и на дрифт на обезопасено място с подготвени състезателни автомобили и гуми, по специална технология, симулираща ниско сцепление.

„Основната ни идея е да използваме опита и привличането към автомобилния спорт за осигуряване на безопасност. Ситуацията в нашата страна е лоша и трябва да се вземат някакви мерки. Идеята е всички тези действия и обучения да се случват на подготвени и обезопасени места”, посочи организаторът на събитието Явор Алексов.   

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.