От ЕК заявяват, че ситуацията с африканската чума е много притеснителна

Протести и блокади заради умъртвяването на домашните свине. Седмо денонощие недоволни са блокирали участък от натоварения път Ямбол - Сливен, край село Крушаре.

Протест от днес има и в Ямболско. Стопани на домашни прасета блокират пътя за близката авиобаза.

От ЕК заявяват, че ситуацията е много притеснителна и трябва да се прилагат спешните мерки.

Междувременно, година след кризата с чумата в Странджа, Административният съд потвърди заповедта за евтаназия на единствената останало стадо в овцеферма в Болярово.

Ветеринарен експерт: Българинът е недисциплиниран към мерките срещу чумата

Стоянка Стамова от Безмер доброволно е заклала трите си домашни прасета, но заради четвъртото е на протест.

 "Аз от моите родители знам, че на бременно животно не се посяга. Как ще го заколиш? Къде ще му сложиш греха? Тези сълзи, които ги пролива бедният народ, ще се връщат, защото има Господ", каза Стамова.

"Някои от хората заявяват категорично, че няма да допуснат ветеринарните власти да им умъртвят принудително прасетата и да ги изземат. Мисля, че целта на хората не е да получат по 300 лева, а да си запазят традицията", каза още кметът на село Безмер Росен Русев.

ПРОТЕСТ В БЕЗМЕР: Собственици на домашни прасета отказват да ги умъртвят

Междувременно, след година протести, барикади и съдебна битка, днес съдът в Сливен отхвърли жалбата на Ана Петрова от Болярово срещу Агенцията по храните. Това означава, че нейните вече 300 овце, подлежат на принудително умъртвяване.

"Това е нещо просто абсурдно, при доказателство живи и здрави животни", коментира Петрова.

Фермерката заяви, че ще обжалва пред ВАС. "Няма да ме пречупят, аз продължавам да си търся правата, каквото и да ми струва това", каза Петрова.

Репортер: Мира Безус

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.