Имотите са в бившето държавно шивашко предприятие „Лиляна Димитрова“

Решение на частен съдебен изпълнител за публична продан на два имота, или тяхното събаряне,  е на път да докара десетки фирми до фалит и да остави служителите им без работа и доходи. Имотите са в бившето държавно шивашко предприятие „Лиляна Димитрова“, което е закупено още през 2004 година от Агенцията по приватизация. Заради клопки в приватизацията  се водят дългогодишни съдебни битки, а те са причина за провалена германска инвестиция за милиони още тогава. 15 години по-късно загубите могат да бъдат още по-големи , ако един от имотите, който е трафопост, бъде съборен. Трафопостът захранва с електричество сгради, в които наематели са чуждестранни фирми.

„Получихме информация, че има опасност да се спре захранването с ток, което е притеснително за нашата работа. Защото без ток няма как да си вършим работата”, раказа Дора Дерменджиева, управител на една от фирмите.

Собственици нямат достъп до апартаментите си в „Слънчев бряг”

„Виждате, че машините са големи, което означава, че малка фирма като нас трябва да приключим производство, ако ни спрат тока. Нямаме друга алтернатива”, коментира Аспарух Ненков

„Като ни спрат тока няма да можем да работим. Ние си храним семействата”, каза Николай Ушанов.

„Ако един ден спрем производството, това означава, че нарушаваме договори и всичко приключва с тези фирми, с които работим”, посочи Аспарух Ненков.

В основата на проблема стоят скандали за корупция в бивше държавно предприятие и една реституция, която дава начало на споровете.

Бившето държавно предприятие „Лиляна Димитрова“- сега „ЛИДИ Р“ е закупено или продадео още през 2004 година от Агенцията по приватизация. Собственик на 100% от акциите е Пламен Балев. Влизайки във владение Балев се натъква на странни факти. Като този, че половината от териториите и сградите на дружеството вече са били реституирани. Разбира също, че  дължи над 3 милиона лева на човек, закупил реституираната част от имота – Желязко Ботев, собственик фирма ЖМБ-1 АД.

Защо не откриха проблем в сделките с евтините имоти на политици?

„Стъпвайки в дружеството се натъкнахме на редица, меко казано, измами. Подготвяна процедура, откраднати сгради, фалшифицирани документи, задължения. Чрез счетоводните баланси се установи, че 16 дка земя и 10 дка сгради са незаконно реституирани. Всичките сгради са строени от държавното дружество в периода след национализацията т.е след 47-ма година”, коментира Пламен Балев.

Скритите задължения са заради споразумение от 20.12.2001г. То е между бившата директорка на шивашкото предприятие – Ангелинка Солакова-Рельовска и собственика на фирма ЖМБ 1 АД-Желязко Ботев. За документа Пламен Балев разбира няколко месеца, след като е купил акциите. Защото бившият държавен директор е задължила държавното дружество ЛИДИ Р срещу ползване на собствените си сгради да прехвърли в полза на ЖМБ 1 самите сгради.

По това време, Ангелинка Солакова все още е директор на дружеството и ръководи производствената му дейност. „Въпросното споразумение беше подхвърлено няколко месеца, след като влязохме във владение”, каза Пламен Балев.

Още по темата гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.