Според магистратите съдебният акт на СГС е постановен след "съществени нарушения на процесуалните правила"

Софийският апелативен съд отмени присъдата, наложена на руснака Герман Костин, осъден на доживотен затвор без замяна за убийството 5-годишния Никита Плотников. Трупът на детето изплува в куфар в язовир “Искър” през 2015 г. Тричленният състав, в който попадат съдиите Калин Калапкчиев (докладчик по делото), Виолета Магдалинчева и Атанас С. Атанасов, връщат делото за ново разглеждане на друг състав на Софийския градски съд, предаде "24 часа"

Миналата година Костин получи най-тежката присъда след напрегнат съдебен процес, в който почти на всяко заседание отправяше обиди към съда. Апелативните магистрати обаче казват, че съдебният акт на Софийския градски съд е постановен след "съществени нарушения на процесуалните правила".

Доживотен затвор за убиеца на 5-годишния Никита, намерен в куфар

"Цялостната оценка на протеклото пред първата инстанция съдебно производство налага извода, че правото на справедлив процес на подсъдимия Костин, гарантирано както от основните принципи на НПК, така и от чл. 6 ЕКПЧ, съществено е било ограничено – игнорирано е правота на подсъдимия на писмен превод на материалите от делото, нарушено е правото на защита на подсъдимия, както и правото му на безпристрастен съд", пишат в решението си апелативните съдии.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.