7 от групата са в ареста, 25 се издирват - зареждали заведения и партита с наркотици

„Към настоящия момент обвиняемите във връзка с неутрализираната престъпна група за наркотици са 32 души, като седем от тях са задържани под стража”. Това заяви ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров на брифинг в понеделник.

„Преди около две години беше разпространена листовка на територията на София с наименование „Мъжете, които тровят децата ни“ със снимки на лица, за които към онзи момент се твърдеше, че са разпространители на дрога. Част от тях са от престъпната група, която беше неутрализирана миналата седмица“, обясни Петров.

Гешев пред NOVA: 8 задържани при удара срещу наркогрупата на Радо Ланеца (ВИДЕО)

По думите му част от обвиняемите се издирват с европейска заповед за арест. Сред тях са и тримата ръководители на бандата. В неизвестност засега е и Радмил Ранов - Радо Ланеца, сочен като един от основните й босове. По информация на NOVA за задържането на Веселин Ермалаев-Телото също е издадена европейска заповед. Името му нашумя през 2011 г., когато заедно с брат му Павел, направиха опит да взривят офис на партия РЗС. Теч на информация за готвената операция на спецпрокуратурата вероятно е довел до бягството на лидерите.

Преди три години на плакат с надпис "Мъжете, които тровят децата ни" бяха публикувани снимките на Радослав Иванов-Темерута, Владимир Иванов-Късоръчко, Даниел Стефанов-Дъмпела. За част от тях спецпрокуратурата има доказателства, че се занимават с наркоразпространение и днес. По информация на NOVA един от тримата лидери на бандата, която бе атакувана миналия четвъртък, е човек с прякор Стъклето. На този етап обаче няма официално потвърждение за това дали става въпрос за дясната ръка на Пламен Галев - Владимир Ангелов. През 2014 г. той напусна затвора, след като излежа 4-годишна присъда за участие в организираната престъпна група на Ангел Христов и Пламен Галев, по-известни като "братя Галеви".

„Групата е работила в три направления – продажба на вещества на едро – 50 и повече кг хероин, кокаин, коноп, екстази - почти цялата налична палитра в България. Дилърската мрежа била изградена от самите тях. Разпространявали дрога и в нощните заведения”, каза наблюдаващият прокурор Красимир Тренчев. На този етап не може да се изчисли каква е била печалбата им. 

„Продавали са на едро и на по-малки групи на територията на София. Работили са и на други места в цялата страна. Действали са от 4-5 години. По разбиването на групата се работи от 2,5 години”, коментира още той.

АКЦИЯ СРЕЩУ НАРКОПАЗАРА У НАС: Кои са основните играчи?

По думите му някои от членовете на групата са били включвани доброволно, а други били принуждавани да станат част от нея със заплахи и нанасяне на телесни повреди. Тренчев отказа да назове имената на участниците в бандата и не разкри дали задържаните имат връзка с по-големи имена от наркобизнеса.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.