Има твърдения, че бившият шеф на Специализираната прокуратура може да е замесена в получаване на подкуп

Скандал в Северна Македония. Италиански вестник публикува записи, намекващи за корупция в прокуратурата в Скопие. В случая, наречен "Рекет", е замесен и бизнесмен, който България искаше да бъде почетен консул на страната в западната ни съседка.

Записите са разпространени от италианския вестник "Ла Верита", близък до управляващите в Рим популисти. В тях се намеква, че бившият шеф на Специализираната прокуратура Катица Янева може да е замесена в получаване на подкуп от 5 милиона евро, даден, за да бъде спасен от разследване за пране на пари предприемачът Йордан Камчев. Той е приближен на осъдения за злоупотреби бивш премиер Никола Груевски.

Македонският президент: Гоце Делчев е българин (ВИДЕО)

Камчев има български паспорт, а преди две години от Скопие са отхвърлили предложението на страната ни да бъде назначен за почетен консул в Охрид.

Македонският шоумен Боян Йовановски, наричан Боки 13, и бизнесменът Зоран Милески са обвинени от Камчев в изнудване за 1,5 млн. евро в замяна за освобождаването му от ареста. Решението за това трябвало да подпише Катица Янева. Миналата седмица „Ла Верита” публикува записи, в които се чува нейният глас при разговори с Камчев.

В един от трите оповестени в понеделник записи се чува репликата: "Българите да не се месят", а в друг Йовановски обяснява, че е говорил по случая с премиера Заев. Министър-председателят обаче отрече да е замесен.

"Някои от заподозрените злоупотребяват с името ми. Най-остро, категорично и отговорно отхвърлям каквато и да било връзка, сътрудничество или комуникация със заподозрения Боян Йовановски във връзка със случая „Рекет”, каза Зоран Заев. 

В обръщение към нацията президентът Стево Пендаровски обяви, че предсрочни избори не са в интерес на страната, тъй като се очаква до края на годината приемане в НАТО и започване на преговори за членство в Евросъюза.

Пендаровски е категорично против всякаква промяна на границите

"Тази трудна ситуация поставя на голямо изпитание правовата държава, съответните институции, но и всички нас - отговорните политици", каза още Пендаровски.

Катица Янева потвърди, че гласът от публикувания запис на разговор е нейният. Тя обясни, че нейно задължение, като специален прокурор, е било да комуникира със заподозрени, но никога не е търгувала с влияние.

„Дойче Веле” твърди, че Камчев е поискал помощ от България, която му била осигурила охрана. От българското външно министерство отрекоха и обясниха, че бизнесменът не е търсил съдействие.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.