Има и блокирани българи

Пожар на гърцкия остров Самотраки. Хиляди туристи останаха в огнен капан заради проблем с фериботния транспорт. Сред тях има блокирани и стотици наши сънародници.

Трети ден туристите не могат да си тръгнат от острова заради повреда на ферибота, който превозва пътници и автомобили от острова до пристанищния град Александруполис. Проблем създава и лошото време, комбинирано със силен вятър.

Горските пожари в Сибир продължават без признаци за отслабване (ВИДЕО)

Хората, чиито резервации са приключили, трябвало да напуснат хотелите. Така се оказало, че мнозина трябва да спят на улицата, а други - в автомобилите си. Гръцките власти търсят вариант за решаване на проблема.

„Нощта я прекарахме в колата. В 9 часа вчера чакахме ферибота, имаше 500 коли. Такъв нямаше, чакахме в 7 вечерта, после в 11 вечерта, никакъв ферибот не дойде”, сподели в предаването „Здравей, България” един от бедстващите на острова българи Николай Николов.

Той допълни, че е имало майки с деца и бременни жени. Имало е и хора, които са спали по пейките.

Пожар гори край дупнишкото село Тополница (СНИМКИ)

Според него причината за създалата се ситуация не е бил силния вятър. „Него го имаше от вчера. Фериботът го нямаше и в предишните дни. Два дни нямаше вятър, ферибот обаче също нямаше. Аз съм резервирал билета си два месеца по-рано. Има  много хора, които не разполагат с финансов ресурс, за да си позволят хотел”, обясни още българският турист.

Николов обясни, че се очаква в 12.30 часа да се качат на ферибота, но вятърът е силен и е възможно това да не се случи.

Българските туристи, блокирани на гръцкия остров Самотраки, могат да получат безплатна храна веднъж дневно в няколко заведения в близост до пристанището Камариотиса, както и безплатна нощувка, съобщиха от Министерството на външните работи.

Облекченията са осигурени от гръцките местни власти заради проблема с фериботните връзки и важат за всички туристи срещу предоставяне на документ за самоличност.  В момента на Самотраки има около 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия.

Безплатна храна един път на ден се предоставя в следните заведения до пристанището:

- Таверна "The Harbour" Haran Bros

- Таверна "Synantisi"

- Таверна "Sta Karvouna" ( Stergios Lazarou )

- Пицария "Phournélo"

- Ресторант "Kumata" (68002, Katsampas – Paleopolis Samothrace)

Туристите ще могат да бъдат настанявани безплатно за една  нощ в сградата на Гимназията на острова - Geniko Likio Samothrakis (Eparxiaki odos kamariotisas -Xoras). Безплатен престой за туристите на острова е осигурен  и в къмпинга до пристанището в Камариотиса.

Гръцкото министерство на корабоплаването  взе решение фериботът “Андрос Джет” (с капацитет за 600 пътници и 75 автомобила) да започне  курсове от Самотраки до Александруполис и обратно на 14 август 2019 г., сряда. При подходящи  метеорологични условия ще бъде пуснат и втори по-малък кораб, които ще превозва  пътниците.

Генералното ни консулство в Солун е в постоянен контакт с гръцките власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към екипите на местните власти на пристанището или да се свържат с Генералното ни консулство в Солун на телефони: +30 2310 829 210; +30 2310 869 520.

Подробности по темата гледайте във видеоматериалите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.