"В много скоро време България ще покаже още по-добра оферта", каза още той

„България не само продължава да се бори „Фолксваген” да построи следващия си завод у нас, но ние имаме и своите шансове това да се случи. Намерихме начини да оптимизираме офертата си. Срещите между представители на автомобилния клъстър и Министерството на икономиката продължават. В много скоро време България ще покаже още по-добра оферта". Това заяви Росен Плевнелиев относно конкуренцията между България и Турция за новия завод на "Фолксваген".

"Ние ще продължим да се борим с всички законови методи, казвайки на „Фолксваген”, че ние се гордеем, че сме членове на ЕС и НАТО, и сме тази държава от ЕС и НАТО, която им предоставя най-добрите условия", заяви още Плевнелиев.

Борисов: И без „Фолксваген”, направихме си огромна реклама (ВИДЕО)

По думите му всички на Балканите наблюдават много внимателно какво ще се случи. "Ако „Фолксваген” изберат Турция, това ще изпрати един изключително лош сигнал към всички демократично мислещи хора на Балканите”, каза още той.

„Категорично не съм съгласен с тезата на министър-председателя на Долна Саксония, че именно защото и в Турция има много демократично мислещи хора, една инвестиция на „Фолксваген” там би подкрепила тях”, посочи Росен Плевнелиев.  

„Истината е, че сме на финала. Истината е, че решение още няма. Докато една от двете държави не подпише договор с „Фолксваген”, всяка една от двете страни продължава да участва в състезанието. Един такъв концерн като „Фолксваген”, няма да допусне на финалната права да остане само един участник, който в един момент да не си спази обещанията и да му извива ръцете”, категоричен бе Плевнелиев.

"Билд": Шефът на "Фолксваген" търгува с Ердоган

„Изборът между двете държави изглежда така – от една страна имаме държава-членка на ЕС и на НАТО, която има по-изгодни разходи за производство и която е много по-прогнозируема. От друга страна имаме Турция с всичките й проблеми. Изборът на „Фолксваген” изпраща много силен сигнал към демократичните общности в региона”, каза още той.

Според него, ако бъде избрана България, това засилва изключително много позицията както на ЕС, така и на Германия по отношение на Балканите. "Ако бъде избрана Турция, тогава губим илюзии, че всичко е въпрос на човешки права и свободи, а всъщност става въпрос за едни пари и там диктаторът е обещал повече пари”, допълни Плевнелиев.

Шефът на "ТАД Груп" в чат разговор: Ще свалям правителството, хаха!

Относно хакерската атака срещу НАП, той коментира: ,,Такива атаки като тази срещу НАП създават проблеми за бизнес средата у нас. Един такъв пробив може да е свързан и с политическа заявка, и с определени сценарии за изнудване на държавата или бизнеса. Затова подобни неща не бива повече да се случват".

„Категорично по този случай трябва да има осъдени'', каза още той.

Целия разговор гледайте във  видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.