Руските власти признаха, че взривът преди четири дни е свързан с изпитания на нови оръжия

След дни на спекулации руските власти признаха, че ядрената експлозия преди четири дни е свързана с изпитания на нови оръжия. При инцидента загинаха петима ядрени инженери. Те бяха погребани с почести. А директорът на държавната компания "Росатом" нарече загиналите "истински герои".

Взрив във военно поделение в Русия

Инцидентът стана миналия четвъртък на арктически военен полигон в Бяло море. Москва обяви, че е имало експлозия, но не уточни, че е била ядрена. Вместо това беше съобщено, че се е запалило течно гориво по време на тестове. Местните власти първоначално обявиха, че са регистрирали за кратко покачване на нивата на радиоактивност, но от Министерство на отбраната заявиха, че няма изтичане на радиация. Сателитни кадри обаче показват, че към района на инцидента е изпратен специален кораб.

По-късно от Руския федерален ядрен център съобщиха, че в близкия град Северодвинск за 40 минути радиацията е скочила от 0.11 на 2 микросиверта на час, преди да се върне в нормата. "Росатом" потвърди, че експлозията е станала при изпробване на ядрен източник на енергия за ракетен двигател.

"Експертите на центъра са извършили изледвания и са установили, че има двойно увеличение на радиационния фон, което е продължило не повече от час. Ядрено замърсяване не е засечено нито от нашите, нито от външни експерти", каза директор на Руския федерален ядрен център Александър Чернишев.

Експлозия близо до полицейски участък в Копенхаген (ВИДЕО)

От "Росатом" потвърдиха, че експлозията е станала при изпробване на ядрен източник на енергия за ракетен двигател."Този кораб се използва за превоз на ядрено гориво, а в миналото Русия го е използвала за транспортиране на радиоактивния реактор от ядрената крилата ракета", каза ядреният експерт Джефри Люис.

"Настъпила е поредица от трагични събития, която е довела до случилото се. След първоначалните анализи обаче установихме и усетихме, че инженерите ни са се опитали да овладеят ситуацията, но не успели да предотвратят инцидента", каза още директорът на Руския федерален ядрен център Валентин Костюков.

Руската ядрена агенция увери, че смята да продължи работата по новите видове оръжия, която ще бъде продължена докрай.

Според анализатори, най-вероятно взривът е станал по време на изпитания на "Буревестник" - ракета, за която президентът Путин заяви миналата година, че ще има неограничен обсег.  По-напред в разработването са "Циркон" и "Посейдон", които подобно на "Буревестник" са апокалиптични оръжия, подходящи единствено за широкомащабна ядрена война.

 

овините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.