Пламъците обхванаха 1500 хектара площ

Предполагаемият причинител на горски пожар, обхванал 1500 хектара от събота насам на испанския остров Гран Канария, беше изпратен в предварителен арест, съобщи съдебен източник, цитиран от БТА.

Продължава гасенето на огромния пожар на испанския остров Гран Канария (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Той е обвинен в причиняване на пожар и съдията е наредил въдворяване в предварителен арест. Задържаният ще може да излезе на свобода след плащане на парична гаранция", каза говорител на съдебните власти на Канарските острови, като уточни, че в момента като причина за пожара се смята единствено небрежност.

Евакуация на Канарските острови заради огромен пожар (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според местните власти, огънят е тръгнал от искра при заваръчни дейности в Артенара на остров Гран Канария.

Във вторник следобед пожарът вече не се разраства, но още не е овладян от огнеборците и при усилване на вятъра има опасност отново да се разшири.

Няколко хиляди жители на села във вътрешността на острова, които трябваше да бъдат евакуирани, са се върнали по домовете си, но туристическите екскурзии остават забранени в района.

Заради сухия си климат, Испания, която е втора по големина туристическа дестинация в света, всяко лято става жертва на множество горски пожари. Регионалното правителство подчерта, че туристическата индустрия не е засегната от пожара, който бушува далеч от туристическите райони.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.