Те недоволстват от поредното обгазяване и се заканиха да блокират АМ „Тракия”

Жители от три села на Община Раковски излязоха на протест пред завода за отпадъци в село Шишманци, където трето денонощие гори сметището. Те недоволстват от поредното обгазяване и се заканиха да блокират автомагистрала „Тракия” и жп линията София-Бургас. Въпреки че автоматичната станция не е показала критични нива на замърсяване на въздуха, хората са притеснени за здравето си.

„С една група решихме да дойдем тук и да пием кафето си на чист въздух. Кръстихме го опушено кафе. Така ще бъде всеки ден, докато не бъдат взети мерки за този завод”, заяви организаторът на демонстрацията отец Румен. Участниците в протеста носеха маски на лицата си.

Огънят в Хасково и Дупница засега е овладян

Според хората замърсяването на въздуха ще се отрази и на почвата и животните.

„Вече имаме няколко пожара на територията на завода. Очаквам да се вземат някакви крути мерки, хората не издържат”, оплака се кметът на Шишманци Александър Атанасов.

Пожари бушуват на няколко места у нас, обявиха частично бедствено положение в Дупница

„Надявам се това вече да спре, защото е крайно време. Много обещания бяха дадени, но след като пак имаме пожар, очевидно не са спазени”, коментира кметът на Община Раковски Павел Гуджеров.

„Ако не се случат нещата, за нас е много лесно, защото сме на стратегическо място - 10 майки с колички на магистралата и още 10 на жп линията Бургас - София и край с икономиката на България“, поясни кметът на Белозем Иван Тачев.

Площта на пожара се простира на площ над 2 декара, а от управата на завода не изключват да има човешка намеса при възникването на огъня.

Репортер: Илиян Велков

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.