Преговорите за напускането на страната от ЕС се водят от няколко месеца

“Великобритания трябва да обясни идеите си относно Brexit, за да напредват преговорите по този процес”. Tова заяви говорител на ЕК, цитиран от БГНЕС.

Конкретни преговори между представители на страната и Евросъюза по отношение на излизането на Великобритания от него не се водят вече няколко месеца. През лятото Великобритания смени своя министър-председател. Борис Джонсън смени на поста Тереза Мей, която подаде оставка, след като не успя да се справи с проблемите на Brexit и да обедини консерваторите. „За да напреднат преговорите, правителството на Великобритания трябва да обясни идеите си и своето виждане как ще се развива този процес”, подчерта говорителят на комисията.

Великобритания може да се разпадне при Brexit без сделка

Европейската комисия неведнъж заявява, че постигнатото споразумение по условията за напускане не подлежи на преразглеждане и няма да се водят преговори за промяна в условията. За да влезе в сила, споразумението трябва да бъде ратифицирано от Великобритания. Но британският парламент няколко пъти отхвърли този договор, в това число и по отношение на въпроса с ирландската граница.

Великобритания: Напускаме ЕС на 31 октомври

 ЕК декларира готовността си да изслуша конкретни предложения от Великобритания по Brexit, стига те се вместват в общите условия на постигнатото миналата година споразумение за „развод”. Заради отказа на британския парламент да одобри споразумението за него, ЕС даде отсрочка за датата на напускане на Евросъюза и вместо на 29 март, ще стане факт на 31 октомври. Без одобрени условия на процеса по напускане на съюза двете страни по договора рискуват неприятни последици, включително от икономически характер.

Джон Болтън: САЩ ще подкрепят Великобритания след Brexit

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.