Щетите не са сериозни, но продължава да съществува риск от срутване на катедралата

Френското Министерство на културата съобщи, че няколко камъка са паднали от сводестия таван на пострадалата при пожар парижка катедрала "Нотр Дам" след горещата вълна от миналия месец. Това налага възобновяване на ремонтно-възстановителните дейности, които бяха прекъснати заради риска от замърсяване с олово, предаде БТА.

Представител на министерството каза, че камъните са паднали, след като в края на юли температурите в Париж са достигнали рекордните 42,6 градуса. Горещината е изсушила хоросана на камъните на тавана, което вероятно е предизвикало падането им, предположи той. Служителят отбеляза, че щетите не са сериозни, но продължава да съществува риск от срутване на катедралата от 12-и век.

Почистват от олово улиците край "Нотр Дам"

Дейностите по укрепване и обезопасяване на катедралата, която беше в опасност да се срути при огромния пожар от 15 април, бяха прекъснати на 25 юли заради рисковете от замърсяване с олово. По време на пожара са се разпръснали частици от съдържащите се в структурата на емблематичната църква стотици тонове олово, които може да заразят работниците и местните жители. Поради риска от срутване на катедралата обаче Министерството на културата нареди възстановителните дейности да се възобновят от понеделник.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.