Патриарх Неофит оглави богослужението в Троянския манастир

Днес е Голяма Богородица - един от най-почитаните празници в християнския свят. По традиция хиляди хора се събраха  в Троянския манастир, който има храмов празник. Само на днешната дата чудотворната икона на "Св. Богородица Триръка" (Троеручица) напуска манастира.

СНИМКИ ОТ БОГОСЛУЖЕНИЯТА В СТРАНАТА ВИЖТЕ ТУК

Преображение Господне е, желанията се сбъдват (СНИМКИ)

Със звън на две нови камбани започнаха празничните служби в храма на Троянския манастир. Още в ранни зори десетки хора се събраха на поклонение пред чудотворната икона. Някои да благодарят за случило им се чудо, като именничката Мария от Килифарево, която пристигна с едногодишната си дъщеря. За чудеса пред иконата на Троянския манастир свидетелства и игумена.

"Родители донесоха невръстната си рожба и казаха: "Тази икона и Света обител даде радост на нашето семейство". Тогава аз ги поправих: "Не, Бог ви е посетил. Пречистата Богородица ви е помилвала и даде радост на вашето семейство", каза игуменът на Троянския манастир - епископ Сионий.

По традиция, празничната служба оглави Патриарх Неофит. В своите молитви той засегна и климатичните промени.

"Бог е милостив. Ще даде възможност да се изгладят трудностите. Тези, които са живи свидетели на Божието величие. Да обичаме Бог и Света Богородица и да следваме нейния добър пример", каза още Патриарх Неофит.

А да научи на добър пример своите деца в манастира бе и народният певец Илия Луков.

"Без вяра сме за никъде. Най-важното е вярата - във всяко едно отношение, ако иска да успее, и смирението", заяви Луков.

Хора от цялата страна се стичат през целия ден в манастира, въпреки че тази година Голяма Богородица е в делничен ден. Литийното шествие с чудотворната икона отново събра стотици миряни. Иконата напусна манастира, носена от членове на клуб "Традиция", облечени в народни носии. Тя бе отнесена към мястото, където се е случило едно от чудесата преди два века, които я съпътстват – излекуване на болно дете.

Имен ден празнуват българите с имената Мара, Мария, Марийка, Мари, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мика, Мира, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава. Екипът на NOVA им желае здраве, късмет и благополучие! Честит празник!

 

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.