"Зоря" Луганск продължава в Лига Европа след спорен реванш

ЦСКА загуби от "Зоря" Луганск с 0:1 в мач –реванш от третия квалификационен кръг на Лига Европа и напусна европейските клубни турнири. Срещата се играе в украинския град Запорожие. "Зоря" вкара гола си в самия край на мача и продължава с общ резултат 2:1 след равенството 1:1 в първия двубой в София.

Двубоят започна неприятно за домакините, които трябваше да направят принудителна смяна в самото начало на срещата - Абу Хана се контузи тежко след сблъсък с Евандро от ЦСКА и беше заменен от Йевген Чеберко още в третата минута.

В 22-ата минута футболистите на ЦСКА поискаха дузпа за игра с ръка на Михайличенко, но съдията остави играта да продължи и при последвалата контраатака Иван Турицов бе принуден да спре откъсващия се сам Владен Юрченко. Реферът незабавно вдигна червен картон на Турицов и „червените“ останаха с човек по-малко на терена. Телевизионните повторения показаха, че претенциите на отбора на Люпко Петрович са били напълно основателни и Богдан Михайличенко наистина играе с ръка в пеналта си след удар на Кристиян Малинов. В 28-ата минута ЦСКА изпусна положение за гол – Евандро бе изведен на добра позиция от Петър Занев и стреля, но ударът му бе париран от Микита Шевченко.

ЦСКА направи равенство срещу украинския „Заря”

В следващите минути до края на полувремето ЦСКА прие играта в собствената си половина, а украинците не успяха да създадат чисти положения и двата тима се оттеглиха на почивката при нулево равенство. След подновяването на играта „армейците“ продължиха да се бранят грамотно и не допуснаха вратата им да бъде застрашена. В 58-ата минута Али Соу стреля с глава, но ударът му бе слаб и не затрудни Шевченко. Още един удар на Соу в 66-ата минута отново бе спасен без проблеми от украинския вратар. В 67-ата минута появилият се след почивката Богдан Леднев стреля опасно извън наказателното поле, но стражът на ЦСКА Черниаускас бе на точното място и опази вратата си суха. В 73-ата минута ЦСКА изпусна идеална възможност за повеждане в резултата – Малинов след серия от финтове се озова на добра позиция и шутира, но Шевченко демонстрира страхотен рефлекс и с ръка отби топката. В 85-ата минута Шевченко отново не допусна гол, отбивайки в корнер след удар на влезлия като резерва Митко Митков. Домакините нанесоха своя удар в 89-ата минута, когато Назарий Русин нахлу в наказателното поле и първият му изстрел бе спасен от голлинията, но при добавката не сбърка. Русин в радостта си свали своята фланелка и получи втори жълт и съответно червен картон. ЦСКА се нуждаеше от един гол, за да вкара мача в продължения, но в малкото оставащо време не успя да стори нищо и напусна терена победен.

"Зоря" - ЦСКА 1:0

1:0 Назари Русин (89')

"Зоря" (4-4-2): 30. Шевченко (к), 7. Кочергин, 10. Хомченовски, 11. Будкивски, 14. Михайличенко, 15. Вернидуб, 18. Тумчук, 20. Абу Хана (4' Йевген Чеберко), 21. Иванисениа, 31. Русин, 80. Юрченко (46' Богдан Леднев)

Ст. треньорВиктор Скрипник

ЦСКА (4-3-3)30. Витаутас Черниаускас; 25. Раул Албентоса, 11. Петър Занев (к), 25. Нуно Томаш; 3. Жеферсон, 16. Жанио Бикел, 15. Кристиян Малинов (82' Диего Фабрини), 20. Тиаго Родригес, 19. Иван Турицов; 22. Али Соу, 10. Евандро Да Силва (56' Митко Митков)

Ст. треньорЛюпко Петрович

Жълти картони: Иван Турицов - ЦСКА (15', 22'), Дмитро Комченовский - Зоря (21'), Владлен Юрченко - Зоря (29'), Пилип Будкивский - Зоря (45'), Назари Рисун - Зоря (68')

Червен картонИван Турицов - ЦСКА (22')

Главен съдияАмаури Делеру (Франция)

Стадион: "Славутич-Арена", Запорожие, Украйна

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.