През цялата нощ екипи от доброволци и пожарната бяха на място

След близо 24-часова борба с огъня, пожарът в Искърското дефиле вече е овладян. Огнеборците и доброволците успяха да се справят и с второто огнище над селата Реброво, Луково и Владо Тричков, което пламна тази сутрин. В първите часове те бяха принудени да гасят само с подръчни средства, заради труднодостъпния терен. Огънят унищожи две къщи.

„Засегнати са около 1000 декара сухи треви и храсти. Около 50-60 декара иглолистна гора и около 10-15 декара широколистна”, коментира директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Георги Иванов.

Едната от къщите, които бяха изпепелени, е на Тошко Маринков. Той е сред първите, които тръгват да гасят огъня с подръчни средства, въпреки опасността.  Когато стига до родния си дом, на прага го заварват пламъци.

„Бяхме се наредили по пътя, за да пазим. Тогава къщата ми се запали и изгоря”, каза Тошко Маринков.

Локализиран е големият пожар край Реброво (ВИДЕО+СНИМКИ)

Овладяването на огъня в първите часове е изключително трудно. През нощта пожарникарите и доброволците успяват до локализират и овладеят пожара, но на сутринта пламва ново огнище.

„Жителите на селата Владо Тричков, Реброво и Луково бяхме овладели пожара, но през нощта се самозапалило”, каза доброволецът Румен Колев.

В понеделник се включи и техника, за която беше осигурен достъп.

„Предприели сме мерки, за да доставим количества вода. Ще приближим техниката максимално близо. Усилията ни са насочени към намиране и обхождане на такива опасни и рискови места. С дънери и с иглолистна растителност, които биха били предпоставка за разпространение на пожара”, коментира директорът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” комисар Георги Иванов.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител, като разследващите работят по няколко версии сред, които и умишлен палеж.

Репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.