Той беше задържан от британски командоси в началото на юли

Гибралтар отказа искането на Съединените щати да задържи отново пълния с петрол ирански танкер „Грейс 1”. Така корабът беше освободен да отплава. Той вдигна иранско знаме, смени името си и напусна Гибралтар. В четвъртък, съд в британската територия реши, че кораба трябва да бъде освободен, след като командоси го превзеха в началото на юли, което доведе до международен скандал.

САЩ издадоха заповед за задържане на иранския петролен танкер „Грейс 1”

Ден след решението за освобождаване, Съединените щати поискаха нов арест на танкера, който носи петрол за над 100 милиона долара. Гибралтар отказа с мотива, че санкциите на Съединените щати срещу Иран не се отнасят до Европейския съюз. Освобождаването стана, след като Техеран гарантира, че петрола няма да бъде откаран в Сирия. Това би било в нарушение на ембарго на Европейския съюз.

"Иранците трабва да направят нещо за санкциите, при това бързо. Знам, че са горди хора, но страната им катастрофира. Икономиката им е истинско бедствие. Трябва да действат. Ще видим какво ще стане", каза президентът на САЩ - Доналд Тръмп.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.